Program social destinat mămicilor diagnosticate cu COVID-19! Consiliere gratuită și sfaturi pentru menținerea lactației!

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Asociația „SAMAS la bine și greu” a demarat un program destinat mamelor care au născut și au fost diagnosticate cu coronavirus. Pe lângă informațiile legate de alăptarea în siguranță a nou-născuților, specialiștii din cadrul asociației au pus la dispoziție și o linie telefonică pentru consiliere gratuită.

12 paciente au fost diagnosticate cu coronavirus la Timișoara, dintre care 11 au născut la Maternitatea Odobescu, iar una este însărcinată în primul trimestru. Internate la Maternitatea Bega, spital COVID-19, mămicile sunt separate de bebeluși până când două teste consecutive au rezultat negativ. Așadar, nou-născuții nu pot fi alăptați în această perioadă.

„Deși recomandările OMS susțin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19, având în vedere infrastructura secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie a maternităților din România, precum și amploarea pandemiei COVID-19 în România, se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată și hrănirea acestuia cu formulă de lapte. Recomandăm menținerea lactației prin stimulare cu ajutorul unei pompe de muls. Laptele astfel obținut se colectează, se depozitează și se dezinfectează urmând circuitul obișnuit al deșeurilor infecțioase.”, transmit reprezentanții Asociației.

În vreme ce nou-născutul este privat de beneficiile laptelui matern, mama trece la rândul ei printr-o perioadă dificilă. „Ea este nevoită să facă față stării dificile de lăuzie, dar și situației de incertitudine, fiind separată de bebelușul pe care tocmai l-a adus pe lume. Paradoxal, în plină pandemie, cele mai multe programe publice de susținere a mamelor și sugarilor au fost suspendate, deși tocmai acest public este extrem de vulnerabil.”, mai spun reprezentanții SAMAR.

STPT job 1000x200

Astfel, membrii organizației au pus la dispoziția proaspetelor mămici un număr de telefon la care acestea pot suna pentru a primi consiliere gratuită în vederea menținerea lactației, dar și consiliere psihologică. Mai mult, Asociația SAMAS va trimite prin curier pompe de sân manuale mamelor aflate într-o situație economică dificilă. Din această categorie fac parte persoanele care provin din familii cu venitul mediu pe membru familie sub 500 lei, victimele violenței în familie, mamele sub 18 ani, femeile din case de protecție, centre de îngrijire a copilului sau femei aflate în situații de risc: discriminate etnică.

„Pe baza cifrelor existente de natalitate, proiecția epidemică și rata de prevalență a populației comunicată în Europa unde este 36%, estimăm că vor fi 16020 de mame, adică un număr maxim de beneficiare. Ne dorim să putem ajuta cât mai multe mame, de aceea o parte din fondurile strânse din serviciile online ale Asociației SAMAS vor fi direcționate către acest program.”, transmit membrii Asociației.

Persoanele interesate de program pot suna la numărul de telefon: 0786 176 949. De asemenea, toți cei care doresc să susțină campania o pot face prin donații în contul: RO60 RNCB 0280 1450 2415 0006. Mai multe informații despre campanie se pot găsi și AICI.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/