Profesorii și elevii din grupa de risc pot continua școala în sistem online. Câte persoane sunt vizate în Caraș-Severin?

La începutul acestei săptămâni, peste 130 de elevi și cadre didactice din Caraș-Severin, aflați în grupe de risc, le-au adus la cunoștință reprezentanților instituțiilor de învățământ în care își desfășoară activitatea că doresc să participe la activități didactice în sistem online. O astfel de situație poate avea aplicabilitate numai în baza unei adeverințe emise de către medicul de medicină a muncii sau de către medicul curant.

Chiar dacă semestrul al II-lea al anului școlar 2020-2021 a debutat cu majoritatea elevilor prezenți fizic la cursuri, există totuşi situații, dincolo de scenariile stabilite, în care școlarii pot continua să țină pasul cu materia apelând la tehnologia modernă, la fel și dascălii acestora, tocmai din cauză că prezintă anumite probleme medicale și se află în grupe de risc.

„Personalul didactic din cadrul unităţilor de învăţământ/conexe/instituţiilor de învăţământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, pot desfăşura activităţi didactice în sistem online numai în baza unei adeverinţe emise de medicul de Medicina Muncii sau medicul curant. În acest caz, conducerea unităţii/instituţiei va adapta orarul şcolar în mod corespunzător sau va identifica alte soluţii de derulare a cursurilor.”, se precizează în ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății nr. 3235/93/04.02 2021.

Tot în ordinul comun se mai prevede faptul că „preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală”, în acest caz conducerile unităților de învățământ având datoria să găsească soluții pentru continuarea procesului educațional.

De asemenea, copiii de grădiniță și elevii care locuiesc cu persoane aflate în grupe de risc pot să nu se prezinte fizic la cursuri, însă numai după evaluarea medicală a persoanelor respective, „la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal”.

La nivelul județului Caraș-Severin, potrivit reprezentanților ISJ, numărul elevilor cu vulnerabilități care solicită desfășurarea cursurilor online este de 117, alte 22 de cadre didactice prezintă vulnerabilități cronice, certificate de un medic de la Medicina Muncii, în timp ce numărul dascălilor depistați pozitiv cu noul coronavirus a ajuns la șase.

„Elevii care au vulnerabilități care sunt certificate medical, care au avut adeverinţă, spre exemplu în primul semestru, nu sunt obligaţi să-şi reînnoiască acele adeverinţe. Adeverinţele din primul semestru, care atestă vulerabilităţi ce-i împiedică să meargă la şcoală cu prezenţă fizică, sunt valabile în continuare. Părinții vor avea un rol important în trierea copiilor și sunt rugați să nu-i trimită la școală în cazul în care aceștia au simptome. Pentru toţi acei copii care prezintă simptome specifice într-o cât de mică măsură, se recomandă a nu fi trimişi în colectivitate, la şcoală. Nu se vor pune absenţe în aceste situaţii, trebuie un simplu anunţ făcut cadrului didactic, diriginte, profesor.”, a mai ținut să transmită Ion Chiosa, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

Sursa foto principal: edupedu.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/