Guvernul a decis să nu trimită profesorii în șomaj tehnic. Deputatul Marilen Pirtea salută decizia și spune că anul școlar nu va fi înghețat. Aproape 3 milioane de elevi și 500.000 de studenți vor continua și finaliza în orice condiții anul școlar, respectiv universitar.
Măsurile de prevenție a infectării cu COVID-19 se aplică tuturor angajaților de la stat, mai puțin dascălilor, care nu sunt trimiși în șomaj tehnic 15 zile pe lună. Deputatul Marilen Pirtea spune că nu este vorba de protejarea veniturilor cadrelor didactice. Exceptarea a fost decisă în interesul elevilor și studenților, care ar fi avut de suferit dacă restrângerea activității în învățământ era aplicată. „În acest caz, al exceptării profesorilor de la aplicarea măsurii de intrare în șomaj tehnic, nu este în discuție un considerent bugetar, profesorii au mai avut reduceri salariale, și nici despre protejarea viitoarelor lor pensii nu este vorba. Nici nu se pune în discuție dacă sunt sau nu fonduri pentru salarii, căci nu de aici provine îngrijorarea în domeniul educației, în timpul stării de urgență salariile urmând să fie plătite la timp, cu siguranță. În acest caz, al cadrelor didactice din preuniversitar și universitar, imperativul este de a proteja viitorul tinerilor, este vorba de un an din viața copiilor, pe care nimeni nu îl poate lua printr-o simplă restrângere a activității din învățământ”, a transmis Marilen Pirtea.
Liberalul argumentează că motivul principal care a stat la baza deciziei este evitarea înghețării anului școlar pentru 500.000 de studenți și 2,8 milioane de elevi. „O singură notă absentă în catalog, chiar și o singură situație de acest tip, datorată plecării profesorului în șomaj tehnic temporar, poate să conducă la înghețarea anului școlar pentru elev, o consecință absolut nedorită, care trebuie evitată sub orice formă”, a comentat deputatul.