Profesorii de la sat au restanțe la salarii. Primăriile gestionează greu situația banilor

Comunele Brebu și Cornereva, dar și orașul Moldova Nouă nu și-au plătit încă profesorii. Bugetele mici, care trăiesc din rectificări de la nivel central, așteaptă o nouă intrare de bani.

Cadrele didactice și restul de personal din grădinițele și școlile de la sat, care mai fac și naveta din alte localități pentru a ajunge la serviciu, amenință că nu vor mai merge la lucru dacă nu li se vor achita salariile restante. Oamenii au anunțat liderii de sindicat din educație și așteaptă o rezolvare rapidă a situației. Potrivit președintelui Sindicatului din Învățământul Preuniversitar din Caraș-Severin, Mariana Zvarici, „în prezent, colegii din învățământ din mai multe zone din județ, Moldova Nouă, Brebu, Cornereva, nu și-au primit salariul pe luna august. Pe data de 8 septembrie trebuiau să își primească salariul și nici acum nu au primit banii. Cei din școala Brebu m-au anunțat că nu vor mai merge la școală”.

Întârzierea plății salariilor a fost confirmată de primarul comunei Brebu, Viorel Roșca. Edilul a spus că nu mai sunt bani la bugetul local și că așteaptă o rectificare. „Majoritatea cadrelor didactice de aici fac naveta de la Reșița și Caransebeș. Le plătim naveta, dar acum nu mai sunt bani. Există presiuni, dar am făcut adrese la Prefectură și la Consiliul Județean. Acum așteptăm”, a declarat edilul. Sunt 15 oameni care nu și-au luat aici salariile.

Altă comună, aceeași problemă. La Cornereva, personalul din școală și grădiniță, circa 36 de oameni, nu a primit remunerația cuvenită lunii august. Primarul de aici, Nicolae Novăcescu, speră că astăzi, 29 septembrie, va putea face plata salariilor restante, dar, și aici, bugetul cu venituri mici al comunei face cu greu față cheltuielilor.

Greutățile în plata la timp a salariilor personalului din învățământ nu sunt o noutate și nici nu constituie cazuri singulare. Potrivit liderului de sindicat Mariana Zvarici, și alte localități au probleme și profesorii sau învățătorii sună pentru a reclama lipsa banilor. Tot banii puțini sunt și cauza altor nemulțumiri, precum stabilirea salariilor de încadrare pentru profesorii tineri sau ale personalului nedidactic.

Update luni, ora 15.00

Cât privește orașul Moldova Nouă, aici lucrurile nu stau chiar așa. Observația liderului sindical Mariana Zvarici este contestată de cadrele didactice. ”La Moldova Nouă, noi, dascălii, nu am avut niciodată probleme cu plata salariilor. Dimpotrivă, suntem la zi cu acestea și niciodată nu au fost înregistrate întârzieri”, a spus directorul Grădiniței ”Sf. Sava” și consilier local la Moldova Nouă, Lavinia Almăjan.

Nici măcar o oră nu a întârziat plata salariilor, avem o colaborare extrem de bună cu Primăria, banii sunt livrați la timp și suntem una dintre puținele instituții care au fonduri mai mult decât necesare”, a spus directorul Liceului Tehnologic ”Clisura Dunării”, Dumitru Vladu. Acesta a precizat pentru Express de Banat că va lua legătura cu liderul sindical Mariana Zvarici pentru a spulbera orice urmă de neclaritate.

Citește și Legea neclară pune în opoziție inspectorii de muncă cu reprezentanții angajaților