INEDIT: Povestea în imagini a Banatului Montan, apus peste vreme!

Instantaneele păstrate cu sfințenie în cuferele bunicilor ascund o lume de basm. Iscălite cu fâșii de alb și negru, uneori chiar galben, odată cu modernizarea aparatelor de fotografiat, pozele vechi transpun în fața ochilor fantome ale anilor trecuți.

Chipuri, străzi, clădiri, momente, toate se conservă în liniște și devin din ce în ce mai contrastante cu viteza clipelor de acum. Express de Banat a adunat o parte din miile de fotografii prin care Banatul Montan apus peste vreme încă mai pulsează.

Începând cu tragedia minieră din Anina sau cu petrecerile câmpenești de la Bocșa, pozele transpun o realitate simplă, a vieții lipsite de haos, în care până și dezastrele se sting tăcut, iar lumea se regenerează singură.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647026651817″]

Vizita regelui Ferdinand la Anina a fost și ea un moment marcant în istoria Banatului. Fotografiile oficiale păstrate de atunci sunt încărcate cu o puternică semnificație istorică. De amintit sunt și monumentele caracteristice pentru zona Banatului.

Fie că este vorba aici despre fabrica de bere de la Ciclova, magazinele de porțelanuri din Oravița sau locomotivele din Reșița, toate au rămas doar amintiri acum, dar importanța lor în urmă cu câteva decenii bune nu poate fi contestată.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647447210345″]

Multe dintre fotografiile păstrate în timp reprezintă chiar Banatul Montan pe cărți poștale, timbre și vederi. Astfel, atmosfera unei zone care abundă de frumusețe, esență și istorie încă se mai plimbă, până și în zi de azi, prin țară și prin lume, însoțind, ca și pe vremuri, cuvinte și scrisori.

 

 

 

 

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/