Profesorii de la „Eftimie Murgu” se joacă de-a greva! Pentru că nu mai au destui studenți și salarii de zeci de milioane!

Neplătiți de două luni și cu promisiuni care dacă ar fi onorate ar însemna doar soluții de moment, profesorii și ceilalți angajați ai universității reșițene amenință tot mai des cu forme de protest. Dar se și răzgândesc la fel de repede!

Cadrele universitare de la UEM vor foarte multe într-o perioadă în care nu prea le mai merge nimic. Absolvenții de liceu sunt tot mai puțini pentru că BAC-ul supravegheat video e altceva, diploma de la „Eftimie Murgu” știe acum aproape toată lumea ce valoare are, iar Reșița e un oraș mult prea puțin ofertant. E de înțeles astfel de ce UEM a ajuns de la vreo 5.000 de studenți să mai aibă astăzi 1.600. Aici, cu tot cu angajații ajunși și la a doua facultate sau cu copiii profesorilor care nu vin la cursuri, dar se gândesc că o diplomă în plus nu le strică! În același timp, Ministerul Educației nu mai suplimentează cu la fel de multe milioane bugetul alocat universității de la Reșița, iar profesorii acceptă orice numai reducerea salariilor nu. Salarii, la destui dintre ei, de multe zeci de milioane de lei vechi, la unii chiar peste 100. E drept, sunt și mulți cu lefuri mici. Cum la fel de adevărat este că la „Eftimie Murgu” sunt și profesori demni și cinstiți. Dar există și cei pe care i-au lovit procurorii anticorupție. Sau, mai bine spus, cei mai ghinioniști dintre ei, deoarece destui șpăgari au scăpat. Cel puțin deocamdată! Astfel, pentru mulți nu există riscul de a rămâne doar fără salarii, ci și fără șpăgi. Puține, câte au mai rămas acum, dar ce vremuri s-au trăit pe vremea când 5.000 de studenți se îngrămădeau la cursurile UEM?!

Nicio garanție!

Revenind la situația delicată în care s-a ajuns, rectorul Doina Frunzăverde a explicat că „necesarul până la finalul anului e de 3,2 milioane de lei, nu de 2,3 cât s-a scris în presă”. Banii, au promis politicienii cărășeni, ar ajunge la Reșița până la finalul anului. Doina Frunzăverde nu e convinsă și are și dreptate, parlamentarii din Caraș-Severin fiind campioni la promisiuni neonorate. „Ministrul Educației nu a făcut nicio precizare în legătură cu deblocarea fondurilor, ci a spus că singura metodă prin care poate să procedeze la deblocarea fondurilor este de a primi banii respectivi din banii destinați universităților care fuzionează. Deci, în discuția aceea, nu s-a promis nicio sumă. Sunt 172 de angajați, unii cu salarii mari, ca mine, dar alții sunt angajați cu minimul pe economie și nu mai au din ce să trăiască. În acest moment ne jucăm cu viețile unor oameni care nu au nicio vină că se întâmplă ce se întâmplă în prezent în universitate! Mie mi se pare dramatic!”, a declarat rectorul UEM.

Grevă! Ba nu, protest spontan!

Situația este percepută cam la fel și de președintele Sindicatului FIRES din UEM, Cristian Rudolf, care amenințase la un moment dat cu intrarea în grevă generală. Nemulțumiții s-au sucit însă în aceeași zi. Motivele nu mai lasă loc de vreun comentariu. „Mă gândesc la comunitatea în care trăiesc și în primul rând la beneficiarii procesului de educație superioară din Reșița, adică la cei 1.916 studenți. Neplata salariilor în ultimele două luni e cauzată fără îndoială de subfinanțarea pe care o oferă ministerul. Pentru dobândirea drepturilor salariale legale, Sindicatul FIRES a inițiat o serie de măsuri. Am avut două zile de grevă japoneză și două ore grevă de avertisment. În paralel lucrăm la memorii, scrisori și petiții adresate ministerului și guvernului. Ne gândim, în calitate de oameni responsabili, la studenți. Pe lângă grevă, mai avem în vedere proteste spontane sau sesizări în instanță. Le vom folosi pe rând, începând cu cele mai ușoare și mergând succesiv până la cele mai grele. Greva o putem declanșa, însă nu dorim să supunem studenții la posibilitatea recuperării unor ore pe timpul verii și nu dorim ca la UEM să se întâmple nefericitul eveniment de înghețare a anului universitar. Din acest moment, deocamdată nu declanșăm greva anunțată și ne vom rezuma la alte forme de protest. Putem recurge și la acțiuni de stradă, dar nu e cea mai bună metodă pentru niște cadre didactice universitare”, afirma Rudolf în conferința de presă de ieri.

Astăzi, mai mulți profesori s-au întâlnit în curtea universității. Nu și-au dat întâlnire acolo, ci pur și simplu a fost ceva spontan. S-au gândit, fiecare în parte, că dacă tot sunt neplătiți ar trebui să atragă atenția cuiva în vreun fel. „Este vorba despre un protest de muncă spontan, cu durata de o oră. Profesorii protestează pentru neplata salariilor. Îmi pare rău că nu am știut mai devreme să vă anunț și pe dvs., însă sindicatul a aflat mai târziu de decizia profesorilor, care a fost una spontană”, a explicat liderul de sindicat.

Banii vin sigur, dar cu bătăi de cap!

Marian Apostol, președintele CNS Cartel Alfa Caraș-Severin, știe metoda prin care profesorii de la UEM nu vor trebui să renunțe la salarii, multe dintre ele amețitoare, și, mai mult decât atât, prin care se vor și plăti. Sindicalistul mai știe și altceva, și anume că Doina Frunzăverde a manageriat ireproșabil universitatea. „Sunt probleme grave, iar cea mai importantă e subfinanțarea. În 2015 suplimentarea nu a mai venit. Situația poate fi rezolvată cu atenție specială de la Guvernul României, iar de la anul vedem ce facem. Doamna rector a încercat prin diverse metode reducerea cheltuielilor. Aici nu putem vorbi de prost management. Ceea ce putem face noi ca și sindicat este să dăm în judecată UEM pentru că nu reușește să respecte prevederile contractului colectiv de muncă în ceea ce privește acordarea drepturilor salariale și, în solidar, Ministerul Educației”, a precizat Apostol. „Nu excludem posibilitatea de a acționa universitatea în justiție și chemarea ca garant pentru plăți a ministerului”, a preluat imediat ideea Cristian Rudolf.


Comments

  1. Profesorii de la “Eftimie Murgu” se joacă de-a greva! Pentru că nu mai au destui studenți și salarii de zeci de milioane! - Stiri locale | Ziare locale online din România says:

    […] Neplătiți de două luni și cu promisiuni care dacă ar fi onorate ar însemna doar soluții de moment, profesorii și ceilalți angajați ai universității reșițene amenință tot mai des cu forme de protest. Dar se și răzgândesc la fel de des! Cadrele universitare de la UEM vor foarte multe într-o perioadă în care nu prea le mai merge nimic. Absolvenții de liceu sunt tot mai puțini pentru că BAC-ul supravegheat video e altceva, diploma de la “Eftimie Murgu” știe acum aproape toată lumea ce valoare are, iar Reșița e un oraș mult prea puțin ofertant. E de înțeles astfel de ce …mai multe stiri […]

  2. Profesorii de la “Eftimie Murgu” se joacă de-a greva! Pentru că nu mai au destui studenți și salarii de zeci de milioane! - Agenda Primarului says:

    […] Cadrele universitare de la UEM vor foarte multe într-o perioadă în care nu prea le mai merge nimic. Absolvenții de liceu sunt tot mai puțini pentru că BAC-ul supravegheat video e altceva, diploma de la “Eftimie Murgu” știe acum aproape toată lumea ce valoare are, iar Reșița e un oraș mult prea puțin ofertant. E de înțeles astfel de ce Sursă știre […]

  3. Angajator says:

    Nu numele sau locul obtinerii unei diplome da valoare individului. Ati incercat sa faceti de exemplu o ancheta printre angajatorii din oras sau judet? Nu, pt ca nu ar fi o stire wow! senzationala! Insa, ati fi surprinsi….

  4. Adam says:

    Dar salariile “ametitoare” cine le-a stabilit? Este rectorul in persoana care stabileste nivelul de salarizare in limitele max. sau minime stabilite de lege. Contractele cu cadrele asociate tot rectorul, dupa preferinte si simpatii. Asta nu este prost management?!Cum sa spui ca a fost “ireprosabil”?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/