Profesor din Reșița, printre cei 15 participanți din România la seminarul internațional de la Ierusalim privind Holocaustul

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Institutul de la Yad Vashem (Ierusalim) invită în fiecare an un grup format din 15 profesori (14 cursanţi şi un translator) la un seminar de formare pe problematica Holocaustului, acţiune cuprinsă în Memorandumul încheiat între Institutul de la Yad Vashem şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Yad Vashem este denumirea Memorialului Victimelor Holocaustului, instituție oficială din Israel, constituită în 1953 la Ierusalim, printr-o hotărâre a Knesset-ului – Parlamentul israelian. Numele a fost ales după versetul biblic din Isaia 56,5: „Le voi da în casa Mea și înăuntrul zidurilor Mele un nume și un loc mai de preț decât fii și fiice; le voi da un nume veșnic și nepieritor”.

Şcoala Internaţională pentru Studierea Holocaustului, înfiinţată în 1993, organizează programe educaţionale şi produce materiale pedagogice care se adresează şcolilor/organizaţiilor din străinătate. În 2005, Şcoala Internaţională pentru Studierea Holocaustului a inaugurat un proiect dedicat studiului Holocaustului în Europa, iar România a devenit una din ţările partenere. Anul acesta, cadrele didactice participante au provenit din București, Constanța, Dolj, Vaslui, Ilfov, Sălaj, Neamț, Iași și Reșița, inițial fiind înscriși în total 48 de profesori și selectați doar 15. Condiția era ca aceștia să fi desfășurat diverse proiecte și activități pe tema Holocaustului în școli și să fi participat la cursuri cu această abordare. Reprezentantul municipiului de la poalele Semenicului și chiar al județului Caraș-Severin a fost Ghiorghița Fercea, profesor de istorie al Colegiului Național „Mircea Eliade”.

„În urma aplicaţiei depuse în aprilie 2018, am fost admisă la acest seminar internaţional. Astfel, în perioada 29 iulie – 5 august am participat la activităţile seminarului desfăşurate la Yad Vashem (Ierusalim), dar şi în alte locuri din Israel. Coordonatorul delegației, profesorul Mihai Manea, inspector școlar de istorie din București, s-a remarcat din nou prin profesionalism și calități de lider autentic”, povestește profesorul reșițean.

Muzeul TM

Programul Seminarului este organizat pe cursuri, conferințe, dar şi ateliere de lucru, desfăşurate în complexul muzeal sau în sala de seminar. Temele vizează o abordare diacronică a Holocaustului, de la originile evreilor şi până la istoria imediată a lor.

„Toate activitățile seminarului s-au desfășurat sub forma unui dialog, iar secțiunile de reflectii ne-au oferit de asemenea posibilitatea de a ne exprima opiniile. Atelierele de lucru s-au desfăşurat îndeosebi în zonele muzeale: Sala Numelor, Valea Comunităţilor, Centrul Vizual, expoziţia „Drepţi între popoare”, Memorialul Copiilor, Centrul de Studii, Muzeul de artă etc. Prin Seminarul Internaţional de la Yad Vashem am avut şansa de a înţelege mai bine istoria evreilor în general, dar şi cunoaşterea vieţii lor înainte de Holocaust, din timpul acestuia, precum şi dificultăţile de a se «reîntoarce la o nouă viaţă»”, mai spune Ghiorghița Fercea.

Un moment deosebit al seminarului l-a reprezentat întâlnirea cu supravieţuitorii persecuţiilor din timpul Holocaustului. „Am ascultat cu mare încărcătură emoţională mărturiile Doamnei Chava Wolf – supraviețuitor al Holocaustului și artist, născută în Wijnitz, Bucovina”.

Un alt aspect al seminarului îl reprezintă prezentarea de materiale educaţionale, utile pentru predarea Holocaustului, atât la cursurile din programele şcolare (clasele a VII-a – a XII-a), cât şi la cursurile opţionale.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/