UPDATE. Procurorul reșițean a fost trimis în judecată. Și suspendat din funcție!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Timişoara, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Cârstea Valentin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, și Negru Ion, avocat în Baroul Timiș.

Acuzele care i se aduc magistratului sunt săvârşirea a două infracţiuni distincte de luare de mită, fals intelectual şi trafic de influenţă în formă continuată, două acte materiale.

Porcurorii DNA spun că „inculpatul Cârstea Valentin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş – Severin, în calitatea sa de cadru didactic  al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Europene « Drăgan » din Lugoj, a primit, în patru tranşe, de la un denunțător, bunuri în valoare totală de 8.747 lei, în nume personal, în scopul promovării frauduloase de către  denunţător a examenelor din anul I al Facultăţii de Drept a Universităţii Europene « Drăgan » din Lugoj şi i-a acordat acestuia nota de promovare fără ca studentul să se prezinte la examenul din data de 05.02.2014”.

Soluție favorabilă într-un dosar
De asemenea, inculpatul Cârstea Valentin a acceptat propunerea de remitere a unui laptop de către denunţător, în schimbul  dispunerii unei soluţii de declinare a competenţei într-o cauză penală aflată în instrumentarea magistratului. În final, inculpatului Cârstea Valentin i-a fost remis un televizor color, în valoare de 2.969 lei, atât pentru promisiunea de a soluţiona favorabil un dosar penal, cât şi în completarea foloaselor deja remise în lunile august şi decembrie 2013, în legătură cu promovarea, de către denunţător, în mod fraudulos, a tuturor examenelor din anul I.

Valoarea totală a bunurilor primite de inculpatul Cârstea Valentin de la denunţător este de 8.747 lei, constând în aparate electrocasnice, electronice și produse alimentare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul de presă transmis de DNA Timișoara.

UPDATE 1 – Suspendat din funcție!

Necazurile se țin lanț de Valentin Cârstea, care în ultimele 24 de ore a fost și trimis în judecată, și suspendat din funcție.  Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât astăzi suspendarea din funcţia de procuror pe care a deținut-o în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea  mai multor infracţiuni.

FOTO: pressalert.ro