Procurorii DIICOT, aduși de Gruia Stoica pe Semenic! Pe urmele grupului infracțional al lichidatorului Ion Tudor!

Gruparea infracțională din jurul lichidatorului Ion Tudor, cea care a vândut pe mărunțiș parte însemnată din patrimoniul Reșiței, e anchetată mai nou și pentru devalizarea societății Turist Semenic, proprietara hotelului din centrul municipiului și a ruinelor de pe Muntele Semenic!

Actualul administrator judiciar al societății în care controversatul om de afaceri Gruia Stoica este acționar majoritar a formulat plângere penală împotriva fostului administrator judiciar SCP Tudor & Asociaţii SPRL și, totodată, solicită atragerea răspunderii patrimoniale a acestuia. Valentin Truțan, reprezentantul administratorului judiciar al SC Turist Semenic, a explicat pentru expressdebanat.ro motivele care au dus la sesizarea procurorilor de la Combaterea Crimei Organizate, cei care îl anchetează deja pe Ion Tudor într-un dosar legat de devalizarea mai multor societăți comerciale intrate în insolvență.

Semenic de 3 stele

În primul rând, Truțan subliniază faptul că Gruia Stoica ar fi avut cele mai bune intenții legate de hotelurile de pe Semenic și din centrul Reșiței: Pentru dezvoltarea societăţii, la vremea respectivă  s-a luat  decizia  de îmbunătăţire, de ridicare a calităţii serviciilor de turism. Hotelurile erau  în stare de funcţionare, produceau, erau unităţi înscrise în circuitul  turistic, cu  personal, cu  bunuri  mobile. Nu mai dicutăm că la Hotelul Semenic din centrul Reşiţei au început investiţii pentru trecerea  de la 2 la 3 stele. La etajul 5 camerele single s-au transformat în apartamente, la etajul 4  s-a schimbat mobilier, totul, şi în momentul de faţă fiind într-o  stare bună şi la un nivel de standard  ridicat”.

Insolvență cu dedicație

Valoarea patrimoniului societății ar fi fost însă foarte tentantă pentru membrii grupului infracțional coagulat în jurul lichidatorului Ion Tudor. Întâmplător sau nu, acesta a cerut declararea stării de insolvență a SC Turist Semenic și tot el a ajuns să administreze societatea. Lucru pe care acum îl vor investiga organele de cercetare penală, care l-au trimis deja pe Ion Tudor în fața instanței pentru alte nenorociri. Practic, la momentul la care CET Energoterm a formulat cererea  de intrare în procedura insolvenţei a SC Turist Semenic, societatea de termoficare era administrată juridiciar de către Ion Tudor. Și cum în Tribunalul Caraș-Severin a avut sprijin puternic, aspect subliniat de rechizitoriul întocmit de DIICOT, Ion Tudor a fost desemnat administrator judiciar la SC Turist Semenic.

Urmează să fie o anchetă destul de mare, plecând de la următorul aspect: în 2011 primesc un patrimoniu foarte mare, am obligaţia să îl intreţin, să îl dezvolt conform planului de reorganizare, dar eu fac exact contrariul, nu-l conserv, nu-l păzesc şi ajung în faliment. Nu domnul Gruia Stoica este cel care a adus în faliment  SC Turist Semenic! – Valentin Truțan

Reorganizare marca Ion Tudor

„Fila 24 din planul de reorganizare spune că societatea are costuri  care nu pot fi amortizate  decât în condiţia menţinerii activităţii. Deci spune foarte clar că trebuia menţinută activitatea. Mai mult decât atât, face menţiunea  că sumele care  vor fi obţinute vor fi urmare a activităţii  de închiriere a camerelor, din prestarea serviciilor  pe restaurant. Practic, asta însemna desfăşurarea unei activităţi comerciale  intense. Deşi în planul de reorganizare  se trec aceste  demersuri,  niciodată administratorul judiciar nu a făcut aşa ceva! El ce face?! Surpriză! Dă afară tot personalul şi a făcut contrariul a ceea ce era menţionat în planul de reorganizare. Nu Gruia Stoica adus la faliment, cel care a dus la ruine este fostul  administrator judiciar pentru că nu a respectat ce s-a obligat. Și nu numai asta. În momentul în care a fost desemnat ca şi administrator judiciar, una dintre principalele competenţe ale lui era de a conserva  bunurile mobile şi imobile, de a asigura pază şi de a le conserva, aspect care  nu s-a întâmplat”, acuză Truțan.

Acesta spune că modul de operare în cazul SC Turist Semenic ar fi același cu cel pe care procurorii DIICOT l-au făcut deja cunoscut, de numele lichidatorului Ion Tudor fiind legat colapsul multor altor societăți cu patrimoniu impresionant. „Pe scurt, pentru  vocabularul tuturor, lasă să se ajungă la ruină acele societăţi pe care le  administra judiciar, după care, în funcţie de interese, erau vândute pe piaţă la preţuri foarte mici în dauna  creditorilor  şi a debitorului. Acelaşi lucru se întâmplă aici! Va fi unul dintre aspectele care va fi clarificat într-un viitor apropiat de către organele de cercetare penală, s-a formulat plângere penală împotriva fostului administrator judiciar pentru mai multe capete”, a mai dezvăluit Valentin Truțan.