Procesul hackerului din Caransebeş (re)porneşte de la zero! Cea mai bună ascunzătoare: puşcăriile din Germania şi Italia!

Dosarul privind judecarea grupului infracțional organizat al lui Flavius Blăgăilă, care a hackerit conturile italienilor, ușurându-i de peste 700.000 de euro, tot bate pasul pe loc încă din anul 2009, când hoţii au fost săltați de polițiști.

Băieţii isteţi din Caransebeş, care au păcălit mai multe bănci şi persoane fizice din Italia, sunt plimbaţi prin sălile de judecată de şapte ani, fără a se ajunge la o sentinţă definitivă! Flavius Blăgăilă, zis Liuben, Liviu Coşe, Dorel Cosma, Ovidiu Andraş, Ion Ciufu, Dragoş Pintilie, Alexandru Mihai, Ștefan Stoica, Petru Cristescu și Elvira Ilyeș au fost trimiși în judecată în anul 2009 pentru că ar fi constituit un grup infracțional organizat, care se ocupa cu clonarea unor pagini web ale băncilor și cu sustragerea unor importante sume de bani din conturile clienților. Cum unii dintre inculpați au întins-o prin Europa după ce afacerea ilicită a fost descoperită de DIICOT, iar părțile vătămate s-au constituit cu greu părți civile în dosar, procesul s-a prelungit până în vara lui 2012. Flavius Blăgăilă, considerat liderul grupului, a primit atunci patru ani de pușcărie, iar Liviu Coșe, cinci. Toți ceilalți au primit pedepse neprivative de libertate, condamnări la închisoare cu suspendare.

CITEȘTE ȘI: Hackerii din Caransebeș, greu de condamnat! Unul dintre inculpați dispare ca o fantomă!
Dosarul a ajuns, însă, în apel la Curtea de Apel Timișoara și, un an mai târziu de la sentința Tribunalului Caraș-Severin, s-a dispus rejudecarea cauzei de către instanța de fond. „La Curtea de Apel Timişoara ne-a fost admis apelul, instanţa constatând nulitatea absolută a sentinţei Tribunalului Caraş-Severin, în sensul că procesul s-a judecat pe lipsă de procedură cu un inculpat, Liviu Coşe, care era arestat în altă ţară. Practic, procesul la Tribunalul Caraş-Severin va pleca de la început, urmând să se reia toate probele”, declara la acea vreme pentru expressdebanat.ro avocatul Cosmin Bolosin.
Dosarul s-a întors pe rolul Tribunalului Caraș-Severin în august 2013, dar, la fel ca și prima dată, soluționarea lui a întârziat trei ani. Din cauza lipsei procedurii de citare cu inculpatul Liviu Coșe! Acesta a fost citat în mai multe penitenciare din Germania, Penitenciarul Traunstein, Penitenciarul Bernau, dar de fiecare dată fără succes. Coșe a fost mereu cu un pas înaintea autorităților din România, dispărând dintr-o puşcărie într-alta înainte să primească citația Tribunalului Caraș-Severin. S-a trimis adresă inclusiv către Procuratura Generală München, prin care s-au solicitat, în vederea audierii inculpatului pe bază de comisie rogatorie prin videoconferinţă, date cu privire la perioada pe care inculpatul o mai are de executat pe teritoriul Germaniei.

La cel mai recent termen de judecată, autoritățile germane au înștiințat instanța că inculpatul a fost predat statului Italian! Tribunalul a făcut în acest sens o adresă către Ministerul Justiției din Italia, pentru a se afla locul de detenție a inculpatului Coșe. Abia la termenul de astăzi, 28 iunie, Ministerul Justiției din peninsulă a răspuns că Liviu Coșe se află în penitenciar în această țară și că a refuzat să fie audiat prin sistem videoconferință. Și a fost nevoie de trei ani pentru acest răspuns! Răspuns care a fost și de această dată considerat nemulțumitor de judecător.

CITEȘTE ȘI: Hackerii din Caransebeș, judecați de șapte ani!

Să facem încă o adresă Ministerului de Justiție din Italia, prin care să le reamintim că am cerut să ni se comunice și în ce penitenciar se află și cât mai are de executat din pedeapsă”, a decis judecătorul Robert Bîrsescu. Care a găsit însă soluţia. „Având în vedere că inculpatul a declinat oferta de a fi audiat prin sistemul de videoconferință, nu am putea continua acțiunile procedurale în dosar până la eliberarea sa, care nici acum nu știm când va fi. Așa că eu decid să disjungem din acest dosar un dosar care să îl vizeze pe acest inculpat”, a mai spus judecătorul Bîrsescu.

Cum următorul termen la care au fost citați toți inculpații pentru a da declarații este 23 august, iată că se pare că a fost nevoie de trei ani pentru a afla o simplă informație de la Ministerul de Justiție din Germania şi de la cel din Italia, informație care oricum a venit incompletă. Dosarul disjuns ce-l vizează doar pe Liviu Coșe va porni însă de la zero, având primul termen pe 20 septembrie 2016.

CITEȘTE ȘI: Hackerii din Caransebeş au scăpat de condamnări!

Pe surse am aflat că, la următorul termen, majoritatea inculpaților ar fi dispuși să meargă pe procedura simplificată a recunoașterii faptelor, fapt ce ar duce la o scurtare serioasă a duratei acestui proces. De altfel, chiar grefierul de ședință le-a subliniat avocaților că aceia dintre inculpați care vor să meargă pe procedura recunoașterii, dar nu vor să apară în fața instanței, pot trimite o declarație notarială prin care își asumă judecarea simplificată.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/