Hackerii din Caransebeș, judecați de șapte ani!

Băieţii isteţi din Caransebeş care au păcălit mai multe bănci şi persoane fizice din Italia cu aproximativ 700.000 de euro, se tot plimbă prin sălile de judecată din 2009! De șapte ani!

Flavius Blăgăilă, zis Liuben, Liviu Coşe, Dorel Cosma, Ovidiu Andraş, Ion Ciufu, Dragoş Pintilie, Alexandru Mihai, Ștefan Stoica, Petru Cristescu și Elvira Ilyeș au fost trimiși în judecată în anul 2009 pentru că ar fi constituit un grup infracțional organizat care se ocupa cu clonarea unor pagini web ale băncilor și cu sustragerea unor importante sume de bani din conturile clienților. Cum unii dintre inculpați au întins-o prin Europa după ce afacerea ilicită a fost descoperită de DIICOT, iar părțile vătămate s-au constituit cu greu părți civile în dosar, procesul s-a prelungit până în vara lui 2012. Flavius Blăgăilă, considerat liderul grupului, a primit atunci patru ani de pușcărie, iar Liviu Coșe, cinci. Toți ceilalți au primit pedepse neprivative de libertate, condamnări la închisoare cu suspendare.
Dosarul a ajuns, însă, în apel la Curtea de Apel Timișoara și, un an mai târziu de la sentința Tribunalului Caraș-Severin, s-a dispus rejudecarea cauzei de către instanța de fond. „La Curtea de Apel Timişoara ne-a fost admis apelul, instanţa constatând nulitatea absolută a sentinţei Tribunalului Caraş-Severin, în sensul că procesul s-a judecat pe lipsă de procedură cu un inculpat, Liviu Coşe, care era arestat în altă ţară. Practic, procesul la Tribunalul Caraş-Severin a plecat de la început, cu reluarea tuturor probelor”, a declarat pentru expressdebanat.ro avocatul Cosmin Bolosin.
Dosarul s-a întors pe rolul Tribunalului Caraș-Severin în august 2013, dar, la fel ca și prima dată, soluționarea lui a întârziat trei ani. Din cauza lipsei procedurii de citare cu inculpatul Liviu Coșe! Acesta a fost citat în mai multe penitenciare din Germania, Penitenciarul Traunstein, Penitenciarul Bernau, dar de fiecare dată fără succes. Coșe a fost cu un pas înaintea autorităților din România, a plecat de fiecare data înainte să primească citația Tribunalului Caraș-Severin. S-a trimis adresă inclusiv către Procuratura Generală München prin care s-au solicitat, în vederea audierii inculpatului pe bază de comisie rogatorie prin videoconferinţă, date cu privire la perioada pe care inculpatul o mai are de executat pe teritoriul Germaniei. La cel mai recent termen de judecată, autoritățile germane au înștiințat instanța că inculpatul a fost predat statului italian. Tribunalul a făcut în acest sens o adresă către Ministerul Justiției din Italia pentru a se afla locul de detenție a inculpatului Coșe. Abia la termenul de săptămâna aceasta Ministerul Justiției din peninsulă a răspuns că Liviu Coșe se află în penitenciar în această țară și că a refuzat să fie audiat prin sistem videoconferință. A fost nevoie de trei ani pentru acest răspuns! Răspuns care a fost și de această dată considerat nemulțumitor de judecător.”Având în vedere că inculpatul a declinat oferta de a fi audiat prin sistemul de videoconferință, orice acțiune procedurală în dosar până la eliberarea sa, care nici acum nu se știe când va fi, ar fi în zadar. Curtea de Ape lar desființa din nou sentința, indifferent care ar fi ea. În consecință, instanța a  decis să disjungă din acest dosar un dosar care să îl vizeze doar pe inculpatul Coșe.

Se pare că, la următorul termen, majoritatea inculpaților ar fi dispuși să meargă pe procedura simplificată a recunoașterii, fapt ce ar duce la o scurtare serioasă a duratei acestui proces. De altfel, chiar grefierul de ședință le-a subliniat avocaților că aceia dintre inculpați care vor să meargă pe procedura recunoașterii, dar nu vor să apară în fața instanței, pot trimite o declarație notarială prin care își asumă judecarea simplificată.