Probleme la capitolul finanțare, dar Timișoara rămâne Capitala Europeană a Culturii în 2021!

1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

Chiar dacă au existat numeroase zvonuri cu privire la retragerea titlului Timișoarei de Capitală Culturală 2021, orașul de pe Bega anulează toate aceste suspiciuni și continuă demersurile pentru a pune în aplicare planurile stabilite. Cu toate acestea, în urma ultimului raport de monitorizare, este menționat faptul că problema finanțării publice va trebui rezolvată în timp cât mai scurt.

În data de 19 iulie, la Bruxelles, Comisia Europeană, Directoratul General pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură, Directoratul Cultură și Creativitate dădea publicității al doilea raport de monitorizare „Timișoara European Capital of Culture 2021, Second Monitoring Meeting, Report by the Expert Panel, Timisoara, June 2019”.

Raportul detaliază temele de discuție din timpul vizitei de monitorizare, precizând că „Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii (Timișoara 2021) a depus, înainte de întâlnire, un raport detaliat și cuprinzător în care a prezentat activitățile desfășurate după prima întâlnire de monitorizare și raportul intermediar de progres până în aprilie 2019”. De asemenea, raportul mai conține două secțiuni esențiale: „Recomandări și concluzii” și „Pașii următori”.

Grupul de experți apreciază că părțile interesate la nivel local și național (n. trad. – stakeholders) tratează ECoC/capitala culturală ca pe o prioritate. Cu toate acestea, grupul se aștepta ca, în urma ultimei vizite din iunie 2019 mai mulți pași să fi fost parcurși; cu toate acestea, recunoaște și apreciază munca desfășurată de echipa Timișoara 2021 și de oraș. (…) În special, este esențial să se rezolve problemele legate de procedurile de finanțare publică. Este necesar să se înceapă implementarea planului de producție pentru programul artistic care a fost angajat în dosarul de candidatură. Aceasta este condiția necesară pentru ca proiectul să avanseze de la proiectare la implementare.”, consemnează grupul de experți.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

De asemenea, Horațiu Rada, președintele Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, se declară optimist în ceea ce privește viitorul orașului, explicând etapele finanțării:

„În urma ultimului raport de monitorizare, reiese foarte clar că acest titlu nu se va retrage Timișoarei, fiindcă nu sunt motive. Singurele atenționări care au venit dinspre juriul de monitorizare au fost vizavi de deficiența modului de finanțare. Pe parte culturală, proiectele s-au îndeplinit în proporție destul de ridicată, cu excepția câtorva proiecte care au fost reduse sau anulate pe motiv de finanțare. Lucrurile acestea nu au influențat foarte mult decizia juriului și punctajul acordat, iar pentru siguranța finanțării și deschiderea care a fost prezentată în timpul monitorizării atât dinspre domnul primar, atât dinspre Consiliul Județean și mai ales dinspre Ministerul Culturii, ni s-au cerut pentru argumentarea lor și adeverirea celor declarate în perioada de monitorizare că s-au adeverit, respectiv: Ordonanța de Urgență vizavi de finanțare care a fost aprobată de către Ministerul Culturii a fost concretizată urmând ca zilele următoare să apară normele de aplicare, respectiv rectificarea de buget și să avem cifrele și sumele clare pentru anul în curs de finanțare. Imediat după ce s-a terminat cu monitorizarea, la câteva zile s-a semnat contractul cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara pentru toată suma asumată, respectiv cele 10 milioane de RON care urmează să ne fie acordate în trei tranșe în acest an. Consiliul Județean de asemenea, prin hotărâre de Consiliu, și-a asumat cotizația care a fost crescută la 500.000 de lei, respectiv plata tranșelor asumate conform celor stabilite în adunarea generală, în patru tranșe egale”, declară Horațiu Rada.

Comisia Europeană plănuiește a treia vizită de monitorizare în toamna anului 2020, conform planificării inițiale. Conform procedurii standard, la sfârșitul acestei vizite grupul de experți va face recomandarea către Comisie în legătură cu acordarea premiului Melina Mercouri Timișoarei 2021.

untitled design set 970x90 px