Peste 100 de persoane care au venit din Serbia, zonă aflată pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, sunt cazate într-un spațiu de carantinare, pus la dispoziție de Primăria Timișoara. Edilul orașului de pe Bega spune că sunt două probleme cu care instituția se confruntă din acest punct de vedere.
O problemă este legată de lipsa spațiilor de carantinare. Primăria Timișoara este singura instituție din județ care a pus la dispoziție locuri pentru migranți.
„De când Serbia a trecut pe lista galbenă, toate persoanele care vin dinspre Serbia trebuie să se carantineze timp de două săpătămâni. Asta înseamnă că refugiații, din punct legal, trebuie carantinați. Iar după legea carnatinării, responsabilitatea cade în sarcina autorităților naționale și locale, iar aici noi avem o parte din responsabilitate. Am amenajat un spațiu pentru aproximativ 100 de persoane, unde pot fi carantinate. Suntem singura instituție din tot județul care a pus până acum la dispoziție aceste spații”, a spus Dominic Fritz.
O altă problemă este legată de decontarea costurilor. Nu există norme metodologice în baza cărora să poată fi decontate costurile aferente.
„Momentan sunt 136 de persoane cazate acolo și din păcate încă nu există norme metodologice pentru această lege și ca atare nu putem să decontăm costurile aferente. Fac un apel către guvernul interimar să ne dea aceste norme, deoarece cheltuim banii orașului fără o bază legală și fac un apel către celelalte instituții, către Consiliul Județean, dar și către primăriile din județ să facă eforturi și să pună la dispoziție spații de caratinare. Toate aceste cheltuieli ni le asumăm din bugetul local, dar trebuie suportate din bugetul Ministerului Sănătății. Din păcate, nu există aceste norme care permit să decontăm aceste costuri”, a mai spus Dominic Fritz.
Un ajutor important a venit din partea bisericilor și a societății civile – au fost donate haine și alimente pentru persoanele carantinate.