Problema de peste 70 de ani a comunităţii din Berlişte aşteaptă rezolvare de la Romeo Dunca

Cu un primar care a pus capăt dezinteresului și lipsei de viziune, comuna Berliște, plasată, până nu demult, undeva la capătul lumii, are toate șansele să fie reconectată la normalitate și civilizație odată cu instalarea în cel mai înalt fotoliu din județ a liberalului Romeo Dunca, cel de la care oamenii UAT-ului de pe Valea Carașului așteaptă rezolvarea unei probleme care le dă mari bătăi de cap, o problemă căreia nicio administrație județeană nu i-a oferit o soluție pe termen lung de mai bine de șapte decenii: DJ 573A.

Chiar dacă, în iarna anului trecut, a avut loc o primă intervenție pe drumul care practic izolează locuitorii din Berliște de zonele limitrofe, reparațiile vizând tronsonul Nicolinț-Rusova Nouă, cu asfaltarea în integralitate a localităților Rusova Nouă și Rusova Veche, în intravilan, tronson pentru care Consiliul Județean a alocat suma de 706.400 lei, inclusiv TVA, edilul-șef Nicolae Orăvicean a dat de înțeles că un demers similar ar trebui să aibă loc și pe o altă porțiune de drum: Milcoveni-Iam, porțiune care continuă să creeze mari dificultăți, în special odată cu venirea zăpezilor sau a ploilor, autobuzele de navetiști și microbuzele cu elevii fiind nevoite să circule în condiții vitrege.

leader board 728 x 90 px

Întrucât sumele pentru ducerea la finalitate a acestui obiectiv există, șeful administrației publice locale nu a înțeles de ce nu a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, mai ales că în acest sens există atât un contract semnat, cât și un constructor. Cu toate acestea, primarul Orăvicean are toată încrederea în faptul că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, cu atât mai mult acum când inclusiv conducerea județului Caraș-Severin este reprezentată de un liberal, omul de afaceri Romeo Dunca.

„Astăzi, când Consiliul Județean Caraș-Severin este condus de PNL, cred că nu mai există niciun obstacol pentru acest drum. Este o așteptare de peste 70 de ani în comuna Berliște, întrucât această problemă a existat și înainte de Revoluție. Ca să înțelegeți cât de mult își doresc cetățenii soluționarea acestei probleme, în satul Iam, spre exemplu, am avut mai multe voturi pentru Romeo Dunca la șefia Consiliului Județean decât pentru candidații liberali pentru Consiliul Local. Asta e o chestiune care trebuie să dea de gândit Consiliului Județean. Oamenii, dincolo de opțiuni politice pe chestiunea Consiliului Local sau primar, la Consiliul Județean, au mers cu Romeo Dunca. Deci, banii în acest sens există, dar nu s-a dat drumul la lucrări. Licitația este făcută, contractul este semnat. Rămâne ca președintele Consiliului Județean să dea drumul acestor lucrări”, a punctat edilul din Berlişte.

Referitor la cât de urgentă este ducerea la finalitatea acestui proiect, dar mai ales cum va reconecta el comuna la civilizație, Nicolae Orăvicean a detaliat:

„Este singura cale de acces care rezolvă scoaterea acestor sate, fiind un drum lateral, spre șoseaua principală cu tot ceea ce-nseamnă forță de muncă, școală, sănătate. Faptul că au fost atâtea drame: case incendiate, oameni care au murit din cauză că pompierii sau ambulanța au ajuns prea târziu, cred că trebuie să dea de gândit. Spre exemplu, am avut o situație când o mașină de pompieri a făcut până la Iam în jur de două ore și jumătate”.