Problema calității aerului, discutată la nivel teritorial. Anul 2020, mai puțin poluat față de anii precedenți la Timișoara!

Prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, a condus astăzi în sistem videoconferință reuniunea Grupului Județean pentru a stabili planurile de menținere a calității aerului care se vor adresa mai multor unități administrativ-teritoriale din perimetrul Timișoarei pentru a diminua depășirea parametrilor de poluare pe viitor.

În cadrul reuniunii s-a discutat despre stadiul Planului de menținere a calității aerului pentru județul Timiș, care trebuie refăcut conform completărilor aduse de APM. Din partea Primăriei Municipiului Timișoara s-a prezentat situația elaborării „Studiului privind Calitate a Aerului în Municipiul Timișoara”, aflat în stadiu de avizare. În acest plan sunt cuprinde măsurile pentru reducerea indicatorului PM10, care va duce la scăderea concentrației de dioxid de azot în municipiul Timișoara. Reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș a prezentat situația depășirilor pentru indicatorul PM10 și a problemelor apărute în special, pentru că România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2 ) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara şi nu a luat măsurile adecvate pentru scurta perioadele în care s-au înregistrat depăşiri.

În ceea ce privește depășirile parametrilor, reprezentantul APM Timiș spune că până acum, în 2020, s-au înregistrat mai puține depășiri în comparație cu anul 2019. Motivul principal al depășirilor parametrilor în acest an ar fi lipsa precipitațiilor. Indicatorul PM10 s-a redus în luna aprilie a anului 2020 comparativ cu luna aprilie a anului 2019, cu valori cuprinse între 6 și 26%. La fel și în cazul indicatorului dioxid de azot (NO2), care a înregistrat o reducere cu valori între: • 10 și 38 % în luna martie; • 17 și 54 % în luna aprilie; • 22 și 69 % în luna mai.*

România este într-o situație de infringement, iar Comisia Europeană a cerut să fie stabilite cât mai curând modalitățile de acțiune pe care le va adopta țara cu privire la calitatea aerului.