Medicul Virgil Musta: nu este nimic anormal în verificarea temperaturii clienților de către paznicii magazinelor

În ultima perioadă, în spaţiul public au apărut păreri pro şi contra în legătură cu faptul că persoane neautorizate iau temperatura la intrare în unele supermarketuri. Chiar și unii avocaţi consideră că măsura nu ar fi legală. Nu de aceeaşi părere este Virgil Musta, medicul de la Spitalul „Victor Babeş”, recunoscut pentru performanţele sale în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul virus. Acesta spune că demersul e în regulă, deoarece şi acasă ne luăm temperatura singuri.

În unele supermarketuri agenţii de pază şi jandarmii verifică temperatura la intrare clienţilor. Unii avocaţi spun că demersul este ilegal şi că în atribuţia medicilor ar trebui să intre această acţiune. Medicul Virgil Musta contrazice aceste afirmaţii.

„Nu cred ca este o problemă să ia temperatura altcineva decât personalul medical, pentru că este o manevră simplă şi fiecare ştim să luăm temperatura, deoarece ne-o luăm şi acasă. Termometrele sunt electronice şi recomandabile sunt acelea fără contact cu tegumentul. Este de fapt mai mult o manevră de descurajare a persoanelor care au simptomatologie şi care totuşi nu se autoizolează şi doresc să intre în acele locaţii, neţinând cont de faptul că pot să îi contamineze pe alţii. În acelaşi timp, nu este nici foarte eficientă pentru că persoanele se pot duce în perioada de afebrilitate, dar cred că este dorinţa managementului magazinului să arate că în interiorul spaţiului comercial  se respectă reguli de prevenire a contaminării. Dar repet, nu e nevoie să ia temperatura o persoană specializată”, a declarat medicul Virgil Musta.