Noul Guvern, în componența stabilită de premierul desemnat Ludovic Orban, nu va fi votat de marea majoritate a parlamentarilor PRO România. Deputatul de Timiș Adrian Pau a explicat ce motive are. De asemenea, omul politic a comentat și situația lui Mihai Tudose, care dă semne de „dizidență” în partid și care a declarat pentru presa centrală că nu e de acord cu decizia luată de cei din PRO România.
Adrian Pau spune că un partid care îl susține pe Mircea Diaconu la alegerile de duminică nu poate susține un Guvern al lui Klaus Iohannis, candidatul PNL. ”PRO România în ansamblu nu votează Guvernul din câteva motive foarte clare. Unu, noi îl susținem pe Mircea Diaconu la funcția de premier al statului. Nu putem să votăm un Guvern al domnului Iohannis. Doi, în programul de guvernare nu găsim nicio parte din ceea ce ne dorim noi să găsim, adică măsuri pentru electoratul de stânga, care este destul de numeros în această țară. Trei, nu putem să votăm un Guvern în care avem trei miniștri respinși în comisiile de specialitate, sau doi respinși și unul care a trecut cu paritate”, spune Adrian Pau.
Deputatul a explicat și cum a votat în comisiile de specialitate pentru validarea sau respingere propunerilor lui Ludovic Orban pentru fotoliile de miniștri. ”Nu cred că PSD-ul are drept de veto și la 0-0 a câștigat PSD-ul sau la 19-19, omul a fost respins (n.r. Florin Cîțu). Am fost unul dintre cei care l-au votat pe Cîțu pentru funcția de Ministrul al Finanțelor, pentru că este o persoană responsabilă, o cunosc din cadrul comisiilor. Cred că știe ce vrea să facă. Nu este o situație roz la Ministerul Finanțelor. Nu am putut să-l votez pe domnul Ștefan la Ministerul Dezvoltării, pentru că nu vreau să avem un alt Andrușcă, dar de data asta, nu la Economie, ci la Dezvoltare, unul dintre cele mai importante ministere. Domnul Orban a răspuns foarte bine în cadrul comisiei. Dacă dânsul era candidatul, cu mare drag i-aș fi dat, dacă avea un alt candidat îi dădeam votul meu. Și acolo cu votul meu era paritate, dar nu am putut să-i dau votul meu domnului Ștefan care nu a putut să răspundă la o întrebare simplă, și anume, că problema de moralitate legată de casa dânsului trebuie să fie rezolvată de Inspectoratul de Stat în Construcții, care în perioada următoare, va fi în subordinea dumnealui. Din punctul meu de vedere, este o problemă de incompatibilitate pe care dânsul trebuie să și-o rezolve”, consideră Pau.
Cum e cu ”trădările”?
Deputatul timișorean a explicat de ce nu e bine că unii parlamentari PRO România votează Guvernul, cu argumentul că țara are nevoie de stabilitate. ”În momentul de față, acei colegi de-ai noștri nu fac decât jocul PSD-ului, care a spus cu voce tare acest Guvern va trece cu voturile PRO România. Sper să nu fie așa, sper ca acest Guvern să nu treacă cu cele 3-4 voturi PRO România și sper ca acest Guvern să vină săptămâna viitoare, după primul tur al prezidențialelor, să schimbe miniștrii care au picat și să încercăm să votăm un Guvern pentru România. Deși probabil, așa cum a spus și Victor Ponta, Guvernul ar fi trebuit să fie unul de uniune națională. Este foarte greu ca un Guvern minoritar să țină și să rezolve problemele și situația economică lăsată de PSD în momentul de față, care a otrăvit fântânile și a ars tot ce avea de ars. Sunt de acord că trebuie să susține unitățile administrativ teritoriale mici din România, satele și comunele, însă acest lucru nu-l putem face discreționar. Nu putem da 95% din bani către comunele PSD. Niciodată nu s-a întâmplat acest lucru și nu asta este normalitatea. Până la urmă, nu s-au dat acei bani pentru comunele PSD, s-a încercat o cumpărare de voturi, dacă mă întrebați pe mine”, a punctat Pau.
Întrebat dacă ”rebelii” vor fi excluși, Pau a spus că se autoexclud. ”Eu cred că cei care vor reprezenta cu totul alte interese decât cele ale PRO România se vor autoexclude. Nu trebuie să îi excludă (n.r. partidul pe cei care votează Guvernul). Acei colegi care vor lua altă decizie decât cea pe care am luat-o împreună luni, când am avut o ședință de grup… Nu putem să-i condamnăm dacă așa simt și consideră că așa este mai bine pentru țară…Eu nu sunt un taliban. Cert este că se face jocul PSD-ului, care nu cred că va avea atâția oameni la învestirea Guvernului, câți va avea PRO România”, a adăugat deputatul.
Despre refuzul lui Mihai Tudose de a se conform deciziei luată în ședința de partid, Pau a mai spus că rămâne prietenul său și că el crede că România mai are nevoie de un Executiv de orientare de stânga. ”În unanimitate am luat această decizie. Domnul Mihai Tudose nu participă la ședința de grup pentru că nu are drept de vot. Dânsul este europarlamanetar. Domnul Tudose este prietenul meu, îl respect foarte tare. Este punctul dânsului de vedere. România mai are nevoie patru ani de un guvern de stânga, nu suntem pregătiți pentru un guvern de dreapta. Probabil după 2024-2025, vom intra și noi în acel ciclu. Dar în momentul de față România mai are nevoie de un guvern de stânga. Nu sunt rezolvate problemele sociale și mai avem de rezolvat probleme în ceea ce privește nivelul de trai al majorității, nu al minorității persoanelor din aceasta țară”, a conchis Adrian Pau.