„Privește și nu uita!” Auschwitz este despre ei, despre noi, despre voi!

Ororile lagărelor naziste nu au fost uitate nici după 75 de ani și nici nu vor fi. Mii de oameni au comemorat Genocidul Romilor care a îngrozit o lume întreagă în 2 august 1944.

Lagărele de la Auschwitz și Birkenau au fost în aceste zile locuri ale pelerinajelor pentru sute de tineri de etnie romă din toată lumea care și-au dat întâlnire în Polonia, la Cracovia. Unii au pășit poate pentru prima dată în spațiile în care pământul este încărcat cu sângele celor morți, în care pereții clădirilor sau ce a mai rămas din unele dintre ele revarsă un ecou mut al durerii. Exponatele, pozele și poveștile îți taie răsuflarea, culminând cu sutele de metri pătrați de sârmă ghimpată pe care nici măcar păsările nu se mai așează.

Nu ai cum să nu fii atras de greutatea acelui loc. Nu poți să nu empatizezi cu cei meniți să păstreze vie amintirea celor care au scris istorie. Nu poți avea inima împietrită în fața lecțiilor de viață ale ultimilor supraviețuitori. Eroi care au avut curajul să iasă în fața tuturor, să își expună fără perdea povestea și, mai presus de toate, să continue să lupte pentru libertate, rezistență și umanitate.

Nenumăratele afirmații legate de pasivitatea noilor generații au fost combătute, în aceste zile, cu vârf și îndesat de către delegațiile de romi venite din 26 de țări. „Dikh He Na Bister” este un proiect amplu bazat pe socializare, cunoaștere și conștientizare. Un program gândit special pentru persoanele de etnie romă, dornice să profite de toate aceste șanse.

După o săptămână plină de activități interactive, vizite în lagăr și mult așteptata ceremonie de comemorare a Genocidului Romilor, tinerii au plecat spre casă cu un bagaj mult mai încărcat de cunoștințe, dar și cu o experiență de viață de neuitat.

„Am fost sceptic la început. Am crezut că realitatea este deformată pentru nume și prenume, dar ce am trăit aici mi-a depășit așteptările. Pare un simplu teren, niște simple ruine și un simplu muzeu, însă reversul medaliei se produce după ce ai pășit înăuntru. Pot spune că Auschwitz este lecția de libertate pe care trebuie să o învățăm cu toții. Chiar și simpla plimbare prin parc poate fi doar un vis, un pahar cu apă potabilă – o oază într-un deșert, iar o simplă îmbrățișare a propriului copil putea însemna atunci moartea pentru unii”, este concluzia lui Peter, unul dintre participanți.

Ceremonia de închidere a evenimentului a fost la fel de încărcată de emoție. Jesse Jackson, legenda vie a luptei pentru egalitatea drepturilor omului, a ținut să fie alături de tineri și să le împărtășească propria-i ideologie. Însuflețit de către discipolul său Martin Luther King și mereu alături de acesta, Jackson este activist american pentru drepturile civile, ministru și om politic, fiind unul dintre cei doi martori supraviețuitori ai uciderii lui Martin Luther King în urmă cu 50 de ani.

Acest eveniment este despre multiculturalitate. Au fost oameni din Polonia, Austria, Germania, din America. De fiecare dată când merg la Auschwitz și Birkenau e dureros. Modul în care știința a fost folosită pentru a face experimente pe oameni a fost groaznic mai ales când știi că, de fapt, știința există pentru a-i ajuta pe oameni. Pentru ei a fost un coșmar. A fost mai rău decât în Iad. Dar este extraordinar pentru că oamenii nu au uitat și încă luptă pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a declarat Jesse Jackson, în exclusivitate pentru Express de Banat.

Îndemnul la libertate și rezistență din partea bătrânului supraviețuitor Raymond Gureme a ridicat brațe de oțel în aer. Toți cu același gând și dăruire pentru viață. S-au legat prietenii și s-au lansat promisiuni nescrise, dar care toate, la un loc, vor forma un nou zid de rezistență împotriva rasismului.

„Din păcate acest fenomen, rasismul, crește de la o zi la alta cu o viteză nebună”, spune Rita Prigmore, supraviețuitoare a experimentelor doctorului Mengele. „Am fost egoistă, am lăsat o familie în America, dar am preferat să mă întorc în Germania și să militez pentru a stopa ura dintre rase. Încă suntem grupați în evrei, țigani sau negri. Și iată că ura renaște fără să ne dăm seama pentru că bazele ei se găsesc în familie, în școală, în anturaj”, a mai adăugat Rita.

Experiența de la Auschwitz și Birkenau a fost o o lecție de viață de neuitat și pentru grupul coordonat de Daniel Grebeldinger, managerul de proiect al Asociației Nevo Parudimos din Reșița. Alături de tineri din toată lumea, românii au spus tare și răspicat: „Dikh He Na Bister! – Privește și nu uita!”.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/