Prințul Nicolae vizitează Caransebeșul, cu ocazia noul an evreiesc

Nepotul ultimului rege al României Mihai I, Prințul Nicolae, va veni la Caransebeș pentru a sărbători Anul Nou Evreiesc. Rosh Hashana este începutul unui nou an, potrivit calendarului ebraic.

Acțiunea va avea loc mâine, 18 septembrie, de la ora 18.00, la Sinagoga din municipiul Caransebeș, monument istoric ce a fost construit între anii 1893 şi 1894, în stil neogotic.

Potrivit conducătorului Obștei Evreiești din Caransebeș, Florin Damian, manifestarea religioasă va reuni o serie de oficialități locale și naționale, din rândul federației Comunităților Evreiești din România, iar invitat de seamă este nepotul Regelui Mihai I, prințul Nicolae, născut pe 1 aprilie 1985 la Geneva, Elveţia, botezat ortodox, fiind fiul principesei Elena, a doua fată a regelui Mihai.


După tradiție, Rosh Hashana (Roș Hașana) ar fi aniversarea creării celor dintâi oameni, Adam și Eva. În Tora i se mai spune și Yom Hatrua, ziua sunării (la origine – din trâmbițe, în zilele noastre asociată adesea cu cornul şofarului). Obiceiurile de Roș Hașana includ sunarea din şofar și o cină familială la care se mănâncă mâncăruri simbolice, cum ar fi mere unse cu miere, pentru ca anul care începe să fie un an bun și dulce. Alte mâncăruri care, conform tradiției, trebuie să fie prezente și binecuvântate pe masa cinei: rodii, curmale, morcovi, dovleac, fasole verde, praz, o sfeclă, precum și un cap de pește.