Românii cumpără milioane de măști neconforme, dar scapă sigur doar de amenzi!

untitled design set 970x90 px
untitled design set 970x90 px
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Câți români știu cum arată măștile care îi protejează de virusul ucigaș SARS-CoV-2? Care sunt particularitățile lor și unde anume se comercializează aceste măști? Vedem tot soiul de recomandări în clipuri plătite de Guvernul României. Să ne spălăm pe mâini, să păstrăm distanța… Dar un detaliu atât de important este ignorat cu desăvârșire. Ne acoperim fețele cu măști făcute acasă sau cu eșarfe și fulare. Din lipsă de informare! Cine nu face totul ca noi să fim protejați de coronavirus?

Auzim cum se dau zilnic amenzi celor care nu poartă mască de protecție. De cealaltă parte, ne mirăm că oameni care poartă mască se îmbolnăvesc totuși de COVID-19 și nu au habar de unde au luat virusul. Ni se spune însă că autoritățile își fac treaba. Au grijă de noi! Până acum au fost descoperite peste 130 de modele de măști neconforme, aparent retrase de pe piață. Dar tu, ca simplu cetățean, cum poți ști dacă mai găsești în comerț aceeași mască din moment ce aceleași autorități grijulii nu îți spun cum arată o mască bună și conformă?

Din grijă pentru semeni, am văzut încă din perioada stării de urgență cum oameni cu suflet au croit și cusut din pânză diverse măști, în cantități mai mari, pe care le-au donat nevoiașilor. Există alții care și-au făcut singuri măștile acasă, inclusiv din lipsă de bani. Alea or fi conforme? Te protejează și de altceva în afară de frig?

Nu am văzut niciun sus-pus să ne spună, cu toată asumarea, că, la ora actuală, toate măștile din comerț sunt conforme și de asta trebuie să le purtăm (așa cum ar fi normal, că doar pe timp de pandemie grija principală ar fi controale la sânge, ca să-ți protejezi locuitorii). Pasul doi ar fi fost plafonarea prețurilor la un nivel rezonabil și accesibil pentru români. N-am auzit nici asta. În schimb, am văzut o mulțime de modele de măști, cu tot felul de logouri, mesaje, desene, prin care, dacă sufli, poți sau nu poți să stingi flacăra de la brichetă (că ăsta este singurul mod în care știu românii să verifice dacă o mască este bună sau nu). Se vând măști acum în supermarket, în magazinul de la colț, în benzinării. Câte or fi bune dacă, la nivel național, au fost descoperite inclusiv lanțuri de farmacii care vindeau măști neconforme?

Spre exemplu, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a făcut controale, în perioada 23 octombrie-23 noiembrie, la 599 de magazine din țară, mari retaileri și lanțuri de farmacii care vând măşti de protecție. Au fost verificate 35.180.666 de măşti, în valoare 19.763.739 lei. 32.997.026 dintre acestea (peste 90%!), în valoare de 19.459.353 lei, nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, potrivit raportului ANPC. Frumos!

Și ce înseamnă de fapt o mască neconformă? Ne spune chiar Eduardt Cozminschi, președintele ANPC: nu sunt etichetate corect, dar după aplicarea unei etichete corecte, măștile se întorc pe raft și pot fi vândute. Măștile neconforme care sunt retrase definitiv de la vânzare sunt acelea care nu respectă normele de calitate (de exemplu, capacitatea lor de filtrare nu este certificată de un organism autorizat pentru acest lucru în Europa). Nicio vorbă despre COVID-19! Care or fi cele bune?

A făcut totuși și altceva Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor: a lansat în dezbatere publică și va emite un ordin prin care măștile textile sau de alt tip, care nu sunt certificate medical, să nu mai poată fi vândute sub denumirea de „măști de protecție”, ci să poarte numele de „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”. Și cu asta s-a rezolvat tot?

În ultimele luni, statul român ne-a obligat să completăm declarații pe proprie răspundere, iar în cazul în care am mințit în ele, ne-am ales cu dosar penal. Tot cu dosar penal s-au ales și românii plasați în izolare sau carantină, dar care nu au fost găsiți la domiciliu. Dar toate magazinele și farmaciile care vând măști neconforme cum răspund?

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100
publicitate ziar expresb 1000x100
1000x100 (3)
promovare banner maxagro Muzeul TM
gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Obligația statului român era să permită vânzarea măștilor numai prin farmacii, că și-așa se găsesc la orice colț de stradă, și numai după o verificare strictă și o autorizare din partea Direcției de Sănătate Publică, spre exemplu. N-a fost în stare. Dar se laudă că ne protejează. A, și că ne amendează!

Până la urmă, pentru ce anume suntem obligați să purtăm măști în plină pandemie de coronavirus? Oare nu să ne protejeze tocmai de SARS-CoV-2? Că altfel nu sunt deloc comode. Și da, nici măcar aspectuoase, neconformele naibii…

Câteva modele de măști neconforme:

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
STPT job 1000x200
publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/