Când se vor face primele investigații cu noul tomograf de la Spitalul Județean de Urgență Reșița?

untitled design set 970x90 px

Controversatul computer tomograf, care ar fi trebuit să ajungă la Reșița din anul 2018, a fost adus, săptămâna trecută, la Staționarul 2 al Spitalului Județean de Urgență Reșița. Urmează procedurile pentru ca aparatul să poată fi pus în funcțiune.

Circa 2,7 milioane de euro este bugetul ce revine Spitalului Județean de Urgență Reșița prin proiectul „România-Serbia – inițiativă comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră îmbunătățirea diagnosticării și tratamentul tumorilor maligne”, parte a Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia 2014-2020. Este derulat în parteneriat cu Centrul de Sănătate Pozarevac, Serbia (lider de proiect); Ministerul Sănătății al Republicii Serbia şi Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, ONCOGEN.

Acest aparat ajută, în primul rând, prin eliminarea deplasării bolnavilor de la Staționarul 2 până la Staționarul 1, în Govândari, pentru un control de acest gen.

Computerul tomograf a fost adus vineri, 11 decembrie, deși ar fi trebuit să fie livrat spitalului reșițean încă din anul 2018. Nu s-ar fi făcut achiziția atunci pe motiv că administrația județeană nu a plătit partea sa de obligații, adică 370.000 de euro.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Pentru că, la acea dată, nu a fost disponibilizată suma pentru plata acestui aparat, riscul era ca finanţarea întregului proiect transfrontalier să fie compromisă. Încă din primele zile de la preluarea mandatului, am reluat discuţiile cu furnizorul şi am obţinut garanţii privind livrarea aparatului, ceea ce s-a şi întâmplat astăzi. Este un proiect care se încheie în februarie 2021 şi riscam, repet, să dăm toţi banii înapoi, noi şi toţi partenerii. Avantajul acestui computer tomograf este ca pacienţii de pe secţia Oncologie ai Staţionarului 2 nu vor mai fi puşi în situaţia de a fi duşi la Stationarul 1 din Govândari pentru acest tip de investigaţii”, a declarat preşedintele CJ, Romeo Dunca.

Computerul tomograf, livrat de compania Supermedical, este unul de ultimă generaţie şi dispune de un soft special de detectare automată a nodulilor pulmonari, „aspect relevant în contextual actual al pandemiei de COVID-19. Dincolo de investigaţiile oncologice, pe acest CT se pot mai efectua investigaţii neurologice, vasculare sau colonoscopii virtuale”, transmit reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin.

Un astfel de aparat necesită un spațiu special. Amenajarea încăperii va fi făcută cu sprijinul Primăriei Reșița, dar și cu o firmă autorizată. Ulterior, până la punerea în funcțiune a aparatului, este necesară obținerea unor avize de la Direcția de Sănătate Publică, dar și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. El va putea fi operat, mai apoi, doar de personal specializat. Consiliul Județean Caraș-Severin nu a emis o dată exactă sau estimativă privind efectuarea primelor investigații medicale, dar, având în vedere demersurile care mai trebuie făcute, cel mai probabil, aparatul va fi pus în funcțiune la începutul anului viitor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/