„Prinţesa nebună“, exportată de Vlădulescu în Serbia [FOTO]

Fostul director al Teatrului de Vest din Reşiţa, Dumitru Nicolae Vlădulescu, şi-a făcut un obicei din a ne surprinde. Ultima dată s-a întâmplat în weekendul abia încheiat.

Vlădulescu a scris o piesă de teatru în 4 ore şi a montat-o în 4 zile! Producţia artistică a fost pusă în scenă sâmbătă, 22 aprilie 2017, de către trupa de teatru Neica a Societăţii Culturale Mihai Eminescu din Coştei, în deschiderea celei de-a 45-a ediţii a Zilelor Teatrului de Amatori în Limba Română din Voivodina. În competiţie, care se va încheia în data de 7 mai, s-au înscris 7 trupe de teatru din 7 localităţi.

Deschiderea festivalului de teatru a avut loc la Casa Culturală din Coştei, cu piesa „Prinţesa nebună“ – scenariu, costume şi regie semnate de N.D. Vlădulescu, cel care de 5 ani se ocupă voluntar de performanţa artistică a trupei Neica. Jucat în faţa unei săli arhipline, spectacolul i-a avut ca protagonişti pe actorii amatori Amelia Bălăgean, Eugenia Geny Prodan, Marius Savu şi Viorel Bălăgean. Atestată documentar la 1873, trupa Neica este una dintre cele mai vechi trupe de teatru de amatori din Europa.

„Piesa am scris-o în 4 ore, presat de timp, pentru că textul primit iniţial nu m-a satisfăcut. Am montat-o după 4 zile de repetiţii, lucru care nu-i rău, deoarece dă un grad ridicat de spontaneitate în jocul actoricesc. Actorii sunt nişte tineri deosebit de receptivi, cu dorinţa de a juca. Cele două fete sunt eleve la un liceu din Vîrşeţ, fapt ce mi-a complicat programarea repetiţiilor, a trebuit să mă adaptez după timpul lor liber. Unul din personaje este, în viaţa reală, medic pe zona Vîrşeţului, iar celălalt, este primarul comunei Coştei şi preşedintele Societăţii Culturale Mihai Eminescu“, ne-a declarat N.D. Vlădulescu.

Fostul director al Teatrului de Vest din Reşiţa ne-a mărturisit că încă din anii ‘90 şi-a făcut „un fel de misiune de a lucra cu românii din Serbia, iar de 5 ani mă ocup de mişcarea teatrală de la Coştei, a Societăţii Culturale Mihai Eminescu. De 5 ani, fac câte un spectacol pentru Zilele Teatrului de Amatori în limba română din Voivodina“.

Vlădulescu ne-a mai spus că, în curând, va monta un nou spectacol de teatru în Austria. De asemenea, în 5 mai a.c. va participa la un spectacol de caritate la Gura Humorului, organizat de poetul Sorin Poclitaru.