Prin pădure, pe cărare! Sute de tone de hrană sunt distribuite în teren de vânătorii din zona Lugoj – Făget

Anotimpul în care vânătorii și vânatul de pe fondurile administrate de AJVPS Timiș își dau întâlnire cel mai des este iarna, iar unul dintre motive se leagă de acțiunile de hrănire.

Hrana complementară, ce constă în cereale, fân sau diferite leguminoase cultivate în zonele frecventate de animale, se distribuie pe toată perioada anului, însă, odată cu primele zăpezi, cantitățile se măresc considerabil. În situații când zăpada este abundentă, cum a fost și în acest sezon, oamenii introduc tone de porumb și fân, alături de suplimente de sare pentru a ajuta mistreții, căprioarele și vânatul mic să treacă cu bine peste iarnă.

„Acțiunile de hrănire le facem tot timpul anului, pentru că animalele sunt oportuniste și chiar dacă mănâncă mai puțin primăvara sau vara, ele vor rămâne în zonele cu hrană din abundență. Perioada de maximă intensitate a hrănirii se desfășoară în lunile ianuarie și februarie, pentru da un plus de energie scroafelor gestante, ce se pregătesc să fete. Pentru populația de căprior avem pe teren hrănitori cu fân și sărării cu bulgări de sare. De asemenea, noi am luat și câteva hrănitori automate, pe care le programăm să împrăștie de câteva ori pe zi, în funcție de necesitate, boabe de porumb, grâu, ovăz sau semințe de floarea soarelui, care sunt de mare folos pentru populația de fazani. Orice vânător știe că munca din spatele acestor acțiuni de protejare a speciilor de interes cinegetic este una foarte mare. Fiecare contribuie de bună voie cu mașinile personale, căruțe, tractoare sau pur și simplu cu ranița în spate, acolo unde nu se poate ajunge decât pe jos. Vânătorul elimină infinit mai puțin vânat cu arma, față de cât ar elimina natura sau răpitorii, dacă nu am contribui noi, la aceste activități, care au fost făcute dintotdeauna cu scopul de a păstra pe mai departe populațiile de animale sălbatice”, a precizat Paul Drinovan, șeful fondului de vânătoare 39 Boldur.

Pe lângă cotizațiile anuale, toți membrii vânători trebuie să contribuie cu două zile de muncă în fiecare sezon sau să ofere la schimb hrană pentru animale. Cantitățile pentru o zi de muncă, stabilite la nivelul grupelor, sunt de 65 kilograme de boabe sau 100 kilograme de știuleți pe membru vânător. Cei care locuiesc în mediul urban sau nu au cereale pot achita contravaloarea de 100 lei/zi muncă.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/