Primul spital american din Europa, la Timișoara?! „Suntem pe punctul de a finaliza contractul!”

Consiliul de Afaceri Româno-American încearcă de zece ani crearea primului spital american în România! Lipsa unei legi a sănătății clare și instabilitatea politică au gonit investitorii. Timișoara ar putea să fie, totuși, primul oraș din Europa cu un spital american.

Ștefan Minovici este Președintele Consiliului de Afaceri Româno-American (RABC). Născut în România și aclimatizat în Statele Unite, Minovici a emigrat în urmă cu 40 de ani și a devenit un lider al comunității românești din America. În anii ’90 a făcut lobby pentru intrarea României în NATO și întărirea relațiilor română-americane. Străbunicii săi sunt fondatorii medicinei moderne în România. Ștefan Minovici continuă tradiția familiei și încearcă să aducă primul spital american în România. „Sunt bucuros să vă spun că suntem pe punctul de a finaliza un contract în ce privește crearea primului spital american din Timișoara, care va fi primul spital american din Europa și a unui centru de medicină care să servească diferite specialități tot în Timișoara. Încerc de zece ani același lucru în București, Cluj, Constanța și Iași. Poate miracolul există și se pare că Timișoara va fi locul unde unul dintre visurile mele se vor îndeplini. Pot spune că m-am simțit mai bine primit și mai atras de zona aceasta decât de București. Lucrurile au mers cu mare ușurință pentru mediul de afaceri și pentru experiența pe care am avut-o până acum”, a declarat președintele RABC.

Spitalul este prevăzut cu secții de oncologie, cardiologie și neurochirurgie. Proiectul spitalului a fost început acum zece ani la București. „Am avut o finanțare de 300 mil dolari. Am cumpărat două terenuri în aproprierea Bucureștiului. Am negociat cu șase miniștri ai Sănătății în cinci ani de zile. Nu am putut arăta investitorilor cum își pot recupera investiția. Nu exista o lege a sănătății”, a declarat Ștefan Minovici. Multe obstrucții au venit din cauza grupurilor de interese care nu doreau un alt jucător pe piață. Minovici povestește că puterea unui spital nu constă în numărul de paturi. Media numărului de zile de internare în România este de 6,5 zile, în timp ce în America este de 1,5 zile pentru aceeași maladie. Americanii pun accentul pe tratament intensiv și trimiterea acasă a pacientului pentru a se recupera în sânul familiei.

RABC este interesat de implementarea unui model american de medicină în România. Tipul de tratament oferit pacienților este gândit mai adecvat nevoilor fiecărei persoane. Este propusă crearea unei platforme care să poată fi dezvoltată și care să includă telemedicină, a doua opinie a medicului, transferul unor pacienți care nu mai au șansă în România către spitalul american și atribuirea unui spital local sau construirea unui spital destinat activității medicale de tip american. „Legea americană nu ne permite construirea unui spital în România. Trebuie să avem o entitate românească afiliată cu acest spital. Anadolu din Turcia este afiliat cu Johns Hopkins. Johns Hopkins are zece spitale internaționale, dar nu există spitalul Johns Hopkins. În ansamblu, nu există un medic care să fie director de spital. Șeful este un om de afaceri. Medicul trebuie să facă medicină și un om de afaceri trebuie să facă managementul spitalului”, a explicat Ștefan Minovici.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/