Primul punct de operare montană din țară este pe cale să se deschidă la Caransebeș

8 medici specialiști pe urgențe de la spitalele din Banat efectuează cursuri de pregătire pentru salvarea de vieți la intervenții cu elicopterul.

Pe aeroportul Caransebeș au avut loc astăzi cursuri de instruire oferite de locotenent comandorul Sorin Arba, pilot militar din 2010 în cadrul Detașamentului Aeromedical din structura MAI punct de operare Arad.

Lucrul acesta va fi o provocare atât pentru noi, ca personal din Inspectoratul General de Aviație, cât și pentru personalul medical. Ne așteptăm la o colaborare frumoasă atât pe partea de aviație cât și medicală și cu autoritățile locale, cu toții avem nevoie de acest lucru. Pregătirea se axează în principiu pe operațiuni de salvare cu troliu, operațiunile de zbor în munți sunt mai riscante și implică o coordonare mai mare față de zborurile normale și de aceea se efectuează aceste pregătiri. Convocarea este coordonată de către Departamentul de Instruire și perfecționare din cadrul IGAV și punctul de la Caransebeș se va deschide după ce instruirea va fi completă”, ne-a declarat Sorin Arba, care, după deschiderea punctului montan va coordona activitatea de pe Aeroportul Caransebeș.

De patru zile medicii de la UPU Caransebeș, Reșița și Timișoara efectuează pregătiri pe Aeroportul Caransebeș:

Lucrurile par simple dar nu sunt deloc așa pentru că noi suntem medici și nu am mai avut de a face cu astfel de salvări. Sunt proceduri care trebuie respecte și noi le învățăm în mai multe etape de pregătire, iar când te ridici în aer te gândești doar la salvarea unei vieți. Sunt mai multe modalități de salvare depinde de zona de accidentare și cât de gravă este situația celui accidentat. Noi efectuăm cursurile acum la nivelul I de acomodare cu echipamentul medical de zbor, urmând ca la cursurile viitoare să avansăm și să fim pregătiți pentru orice situație”, ne-a declarat medicul Marian Cotoșpan, șeful secției de Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș.

La cursurile de pe Aeroportul Caransebeș participă 3 medici specialiști de la Spitalul din Caransebeș, 4 medici specialiști de la Spitalul Județean Timișoara, doi de la Spitalul Municipal de Urgență Timișoara și unul de la Spitalul Județean Reșița. Trebuie spus și că acest proiect a prins aripi la Caransebeș datorită în primul rând lui Marcel Vela, omul care a schimbat culoarul de zbor al elicopterului SMURD ce se îndrepta spre alte zone ale țării.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/