Primul muzeu Constantin Lucaci, la Vatican. Al doilea, la Bocşa!

Sculptorul monumentalist, laureat al Premiului Herder în 1984, cunoscut mai ales pentru fântânile sale cinetice, cum ar fi cele din Reșița, Brăila și Constanța, va avea un muzeu în oraşul natal ca urmare a propunerii primarului Mirel Patriciu Pascu.

Sub egida Vaticanului, în 2007 s-a inaugurat Muzeul Constantin Lucaci din Sanctuarul San Francesco di Paola. Bocşa, oraşul care l-a dat pe marele sculptor, este gata acum să găzduiască un al doilea muzeu în care să fie expuse creaţile sale. „Vrem să deschidem muzeul Constantin Lucaci. Anul trecut am reuşit să facem partea de acoperiş, să protejăm clădirea. Anul acesta vom lucra în interior”, a spus edilul-şef al Bocşei, Mirel Patriciu Pascu.
Administraţia locală susţine că acest muzeu se află pe lista de priorităţi pe anul 2012 şi că se va lucra în ritm intens, astfel încât lucrările să fie gata în cel mai scurt timp posibil. „Avem o donaţie de 16 sau 17 piese extraordinare alte maestrului Lucaci. Va fi al doilea muzeu al lui. Are unul la Vatican şi va avea unul la Bocşa”, a mai declarat Primarul Pascu.