Primul monument în memoria tuturor partizanilor din Banat va fi ridicat la Domașnea

Inițiativa este una inedită și aparține Episcopiei Caransebeșului, la ea raliindu-se și Consiliul Județean Caraș-Severin, care a alocat 20.000 de lei pentru acest monument.

Silviu Hurduzeu, inițiatorul proiectului și al expunerii de motive, spune că monumentul este important prin prisma Centenarului România 100, deși nu prea vedem legătura dintre momentul Marii Uniri și lupta anticomunistă din Munții Banatului. Ba chiar spune că troița cu pricina poate fi asimilată unui lăcaș de cult. În niciuna dintre documentațiile prezentate nu se precizează însă care este costul total al lucrării, el fiind devoalat de președintele Hurduzeu presei. Este vorba despre o sumă considerabilă, de peste un miliard de lei vechi, ceva cam mult pentru o troiță de lemn. „Nu știu exact toate detaliile construcției, dar știu că este de o înălțime mare. Chiar cred că nu poate fi nimeni acuzat de ceva! Dacă mă întrebați de utilitatea acestui monument, chiar cred că în acea zonă, unde după cel de-Al Doilea Război Mondial cetățeni de pe raza județului nostru au continuat să lupte, un astfel de monument este binevenit și, fiind realizat prin contribuția Episcopiei Caransebeșului, cu siguranță și binecuvântat”, a declarat Hurduzeu.

Domașnea a fost, începând cu anii 1946-1947, unul dintre cele mai importante centre de luptă anticomunistă din Munții Banatului. Mulți au fost cei care s-au jertfit în lupta cu Securitatea/Siguranța comunistă, mulți au fost și cei care au fost întemnițați pentru același crez. Se spune că fiecare familie sau casă din Domașnea a avut pe cineva la Gherla, Aiud, la Canal sau în Bărăgan! Nicolae Ciurică (foto) este unul dintre ultimii partizani ai Banatului și președintele de onoare al Asociației Foștilor Deținuți Politici din Caraș-Severin, el fiind perceput acum ca un simbol al partizanilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/