Fostul cinematograf Victoria din Piața Bălcescu are un constructor atribuit în urma licitației demarate de Primăria Timișoara. Lucrările vor costa peste 7 milioane de lei și au ca scop transformarea fostului cinema într-un centru cultural.
Licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a fostului cinematograf situat pe strada Ciprian Porumbescu nr. 2 a fost demarată în luna februarie, însă una dintre firmele participante a contestat procedura. De la demararea lor efectivă, lucrările ar trebui să dureze un an. Acestea sunt estimate la 7,2 milioane lei, fără TVA și vor fi realizate de Audiotech Multimedia Group.
„E primul cinematograf care intră în lucru efectiv. Pentru toate am demarat proiecte și, rând pe rând, ele ajung în acest stadiu de a fi transformate în centre culturale. (…) Am ținut ca măcar unul dintre cinematografe să ajungă în situația de a avea executant până la predarea ștafetei. Am sperat că se va întâmpla asta și cu cinematograful Dacia. Din păcate, acolo suntem în continuare cu licitația”, a declarat Nicolae Robu, primarul în funcție al Timișoarei.
În prezent, imobilul este într-un stadiu avansat de degradare. Fostul Cinema Victoria, construit în 1976, ar urma să aibă, conform proiectului, o sală de spectacole cu 200 de locuri, nu doar pentru proiecții cinematografice, ci și pentru alte tipuri de evenimente, cu o scenă extensibilă. Spațiul este gândit și cu o zonă expozițională și o cafenea.
În licitație pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare este și fostul cinematograf Dacia.
Primăria Timișoara a câștigat în 2017 preluarea fostelor cinematografe de la RADEF, șapte la număr – Dacia, Timiș, Victoria, Arta, Unirea, Fratelia şi Freidorf. Toate ar urma să fie incluse în circuitul cultural al orașului.
Primul cinematograf pus în funcțiune la Timișoara, în 1908, a fost cel din Cetate, în locul căruia s-a construit, în 1929, noul cinema Capitol care găzduiește astăzi Filarmonica Banatul.