Primul episcop bănățean al Eparhiei Caransebeșului, comemorat în satul natal

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a oficiat alături de un sobor de preoți o slujbă de pomenire a celui care a fost Iosif Traian Badescu, în Parohia Șopotu Vechi, Protopopiatul Băile Herculane.

Șopotu Vechi este satul în care s-a născut primul episcop bănățean al Eparhiei Caransebeșului, Iosif Traian Badescu. Toți copiii și tinerii care au participat la biserică au fost îmbrăcați în costume populare specifice Văii Almăjului și au primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian iconițe și alte daruri.

După Sfânta Liturghie ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire Iosif Traian Badescu, cel de-al IV-lea episcop al Episcopiei Caransebeșului după înființarea ei în anul 1865.

Pentru Eparhia Caransebeșului anul 2020 este anul comemorativ al episcopului Iosif Traian Badescu, 100 de ani de la înscăunarea sa ca episcop al Caransebeșului. Iosif Traian Badescu s-a născut la 15 mai 1858 din botez Traian. A decedat la 11 iulie 1933 în Caransebeş și a dorit, potrivit testamentului său să-și doarmă somnul de veci în cimitirul istoric din Parohia Eșelnița, lângă părinții săi.

De asemenea, Preasfințitul Lucian l-a pomenit și pe fostul preot paroh Ion Velcotă, fiu al satului, care a trecut la cele veșnice în data de 18 noiembrie 2020, la vârsta de 62 de ani, Parohia Șopotu Vechi fiind, în prezent vacantă.