La Timișoara va fi inaugurat, în această săptămână, primul cinematograf comunitar din România. Evenimentul va fi marcat prin difuzarea unui film și vernisarea unei expoziții de portrete.
Primul cinematograf comunitar din România, numit „Cinema Paradiso”, în semn de omagiu pentru filmul cu același titlu, a fost amenajat pe strada Gheorghe Pop de Băsești din Timișoara, la numărul 23.
Autorul proiectului este Romeo Ioan, actor al Teatrului Național din Timișoara. Cinematograful este dedicat comunității formate din cei care locuiesc în cele două blocuri ce se află de-o parte și de alta a curții în care a fost amenajat ecranul pentru proiecții.
„Acest eveniment este dedicat comunității de aici reprezentată de vecini. Proiecțiile de film, care vor fi sâmbăta, vor fi exclusiviste, în sensul că vor avea acces doar vecinii. Ei vor putea aduce și invitați, dar fiecare răspunde pentru invitatul lui, în sensul păstrării curățeniei, spre exemplu. Sâmbătă vor avea un desen animat și un film de artă. În această comunitate sunt preponderent oameni simpli, care nu au avut contact cu anumite leveluri de pregătire. Nu e neapărat vina lor. Așadar, vom avea un desen animat pentru copiii care nu vor ajunge la Cinema City și un film care sper să îi prindă și sunt sigur că vor simți ceva frumos și prețios în acest timp. Cinematograful a început anul trecut, am pictat un zid cu ecran, am început să proiectez. Am avut succes, și-a atins scopul pentru că a mai unit comunitatea.”, a declarat actorul Romeo Ioan, actor la Teatrul Național din Timișoara.
Expoziție pe casa scării
Evenimentul de inaugurare a cinematografului comunitar se va împleti cu vernisajul unei expoziții cu lucrări semnate Romeo Ioan, care înfățișează portretele unor oameni politici, scriitori sau artiști, în tehnică acryl. Lucrările vor fi expuse permanent în scara blocului A.
„Locul acesta, scara aceasta, din punctul meu de vedere, este locul în care lucrările vor sta permanent. Pe perete. E un fel de casa lor. În primul rând pentru că e generos să le pui pe scara blocului, apoi se păstrează mai bine așa decât dacă le-ar pune eu una peste alta. Prima dată am expus aceste lucrări în 2019, la galeria Calpe Gallery. În timpul evenimentului, grupurile de vizitatori vor cunoaște exponatele, li se va explica despre fiecare lucrare. Apoi, la etajul 4, cei care doresc să facă un fel de popas sau refugiu, ca și când urci un munte, vor veni la mine în living, acolo vor sta cât vor vrea, să consume o cafea, o apă.”
Vernisajul va avea loc joi, 19 august, de la ora 19.30. Vor vorbi Călin Petcana, curatorul expoziției, și profesorul Marcel Tolcea. Evenimentul va fi urmat de proiecția filmului. Invitați speciali sunt muzicienii de la V.A.G.