Primul centru de recuperare oncologică, în Caraș-Severin

La fel ca și în cazul telemedicinei, județul Caraș-Severin vine cu încă o premieră națională. De această dată, este vorba despre ridicarea primului centru de recuperare oncologică din România. Proiectul Nera este un proiect al Fundaţiei „Sfânta Irina”.

Proiectul Nera a obţinut o finanţare de la Uniunea Europeană, în valoare de 70% din totalul costurilor de implementare a proiectului, cu condiţia ca restul de 30% să fie acoperit de Fundaţia „Sfânta Irina”. Cu alte cuvinte, UE este garantul principal al acestui proiect. Acum e nevoie de tine să crezi în el şi să ajuţi la strângerea a 1.000.000 de euro, sumă care va completa finanţarea UE.

Valoarea totală a proiectului Nera este de 4.574.658 de euro. Finanţarea UE prin Fonduri Structurale se ridică la 2,2 milioane, cofinanțarea este de 1,4 milioane, iar valoarea TVA-ului se ridică la 885 de mii de euro.

„Fundaţia „Sfânta Irina” are o parte din banii necesari, dar nu pe toţi. Şi fără toţi banii, Clinica Nera nu poate fi construită. E nevoie de tine şi de noi toţi, pentru a strânge 1.000.000 €. Donează!”, îndeamnă medicul Pavel Chirilă, una dintre persoanele care au inițiat proiectul.

Cum ajută pacienții din Caraș-Severin
Potrivit directorului de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului bolnavilor de cancer. „Local, avem o secție care pune diagnosticul de cancer, pe care îl și tratează. Orice ajutor care vin în plus pe această linie este bine venit pentru pacienții din Caraș-Severin”, a spus Dumitru Secășan, directorul Spitalului Județean Reșița.