Primăria Timișoara a semnat, astăzi, contractul cu firma din Turcia care va realiza cele 44 de autobuze electrice care vor fi achiziționate cu bani europeni. De asemenea, urmează să fie amenajate și 44 de stații de încărcare lentă și 15 stații de încărcare rapidă. Primul autobuz va circula pe străzile Timișoarei în primăvara anului viitor.
Primăria Timișoara a semnat, astăzi, contractul pentru un proiect important pentru transportul public în comun din oraș. Este vorba de achiziționarea a 44 de autobuze electrice, cu o lungime de 18 metri, cu bani europeni, după ce Ministerul Dezvoltării a reușit să finalizeze cea de-a doua licitație cu succes. Contractul privind cumpărarea vehiculelor a fost semnat la sediul primăriei, la eveniment fiind prezenți și reprezentanți ai firmei din Turcia care va livra autobuzele electrice.
Potrivit primarului Timișoarei, Dominic Fritz, primul autobuz electric va ajunge în orașul de pe Bega în primăvara anului viitor.
„În primăvară, aprilie-mai, sperăm să vină primul autobuz. În momentul în care primim primele autobuze, le vom introduce și pe traseu, nu este nevoie de omologare. Trebuie până atunci să instalăm și stațiile de încărcare. Acolo este nevoie de un mic proces, lucrăm acum la certificatul de urbanism. Este nevoie de curent de înaltă tensiune și trebuie să vedem dacă unde am planificat stații este și tehnic posibil realizarea lor. Dacă nu, să facem mici mutări”, a declarat Dominic Fritz.
Potrivit Primăriei Timișoara, fiecare autobuz electric va avea o lungime de aproximativ 18 metri. De asemenea, urmează să fie achiziționate și 15 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă.
„Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel puţin 130 de persoane, din care cel puţin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborâtă şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Vor rezista la temperaturi cuprinse între -25 şi +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceaţă, noroi, zăpadă, chiciură, gheaţă, apă cu sare, produse petroliere, materiale şi soluţii antiderapant. Vor avea scaune din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietăți antigraffiti, antivandalism, vopsea înglobată, cu tapiţerie rezistentă la uzură şi murdărie, uşor lavabilă. Vor fi prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior, cu cel puţin opt camere digitale color, cu înregistrare audio. Vor avea o durată de funcţionare de minimum 15 ani, din care opt fără reparaţie generală”, a informat Primăria Timișoara.
Firma care va realiza autobuzele electrice este Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S. din Turcia. Valoarea contractului este de 136 milioane lei, la care se adaugă TVA.