Primele două persoane confirmate cu noul coronavirus la Oraviţa. Una dintre ele, asistentă la Spitalul Orăşenesc!

Temutul virus din China a ajuns și în orașul de pe Valea Carașului. Una dintre persoanele depistate pozitiv care actualmente se află internată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Reșița este o asistentă medicală din cadrul unității spitalicești Oravița.

Managerul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, dr. Romeo Dumitrescu, a explicat, pentru expressdebanat.ro, în ce domeniu activa asistenta în cadrul Spitalului Orăşenesc Oraviţa, precum şi o posibilă variantă prin care aceasta a ajuns în contact cu temutul virus.

„Dumneaei lucrează în domeniul nosocomialelor, deci prelevează material de pe suprafețe, din sălile de operație, din regiunea chiuvetelor, a diferitelor obiecte obișnuite sau instrumente și regiunea aceasta de sterilizare. Toate prelevările respective sunt însămânțate pe medii de cultură, iar apoi se vizionează, la laboratoarele specializate, dacă acolo cresc sau nu microbi. Adică dacă s-a instalat o floră pe suprafețe, în aer, în centrele acestea de sterilizare din sălile de operație. Asta este ocupația zilnică a dânsei. De asemenea, preleva diverse probe de pe veșmintele, mănușile, fața sau regiunea oro-faringiană a cadrelor medicale, doctori și asistente, și face această investigare sistematic pentru a feri apariția unor germeni care să ducă la îmbolnăvirea personalului medical și a bolnavilor internați”.

Se pare că totul ar putea avea legătură cu un drum pe care asistenta medicală l-a efectuat la Zalău, în vederea soluționării unor probleme personale: „Dânsa a făcut un drum, din motive familiale, la Zalău și se pare că acest drum a fost nefast. Ori de la Zalău, unde o are pe sora ei pe care a vrut să o ajute într-un anumit domeniu, ori pe traseu a reușit să colecteze și, după un interval de timp, l-a îmbolnăvit și pe soț, soțul lucrând la o cofetărie și fiind și el pozitiv, însă nu a avut această unitate de deservire publică deschisă”.

Ce se întâmplă cu personalul medical din Oravița?

Directorul DSP Caraş-Severin spune că în următoarele zile se va deplasa la Spitalul Orășenesc Oravița, însă personalul medical din spital cu care a venit în contact este în prezent investigat și clinic și, cât de curând, se vor face testele, dar nu prea repede pentru că, de curând, dânsa a revenit în spital. Deci nu am putea să avem niște concluzii bazate pe această testare, care se face la Timișoara pe materialul genetic cu cele două probe: regiunea nazală și faringiană. Aici trebuie așteptat un pic să vedem ce se întâmplă, să vedem cum reacționează în decursul timpului angajații. Problema e în atenția serioasă a directorului spitalului cu care am vorbit ieri și sunt organizați pentru a vedea cu cine a venit în contact aceasta. Nu trebuie uitat că dumneaei, prin profesia pe care o are, respectiv funcția aceasta nosocomială, de la început a fost echipată corespunzător. În momentul acesta, toți angajații din spital au echipamente de protecție. Deci șansele ca mulți să fie contaminați nu prea sunt”.

Asistenta nu a ajuns la Marila

Din fericire, în tot acest caz, asistenta din Oravița nu a ajuns la Marila, „acolo unde este o zonă cu persoane venite din diverse alte părți ale țării și care fac o spitalizare pe o perioadă mai lungă de timp pentru boli cronice și respiratorii și atunci ne așteptăm să vedem ce se va petrece după acest interval. Să vedem câți devin simptomatici. În mod normal, trebuie prelevat, conform normelor, de la persoanele cu care a venit în contact îndelungat, nu doar așa: «Bună ziua!», «Bună ziua!» și gata, a făcut coronavirus”, mai spune doctorul Dumitrescu.

De precizat este că asistenta medicală nu a avut simptome, însă a dat dovadă de spirit civic, aceasta efectuându-și testul pentru COVID-19 deoarece avea ceva suspiciuni.

Sursa foto: libertatea.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/