Ion Ilie Hîrțauca e acuzat de săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual, iar secretarul, Mihai Mircea Miștianin, e acuzat de comiterea infracţiunii de fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut că în zilele de 25 februarie și 8 martie 2010 inculpatul Ion Ilie Hîrţauca a participat, în calitate de consilier şi viceprimar al comunei Copăcele (actualmente primar al localității), la luarea unei decizii de valorificare a clădirii remize de pompieri din comuna Copăcele sub forma materialelor de construcţii, „avantajându-l în acest fel pe fratele său, propunând el însuşi preţul de 2.000 lei cu care urma să fie achiziţionată construcţia”. Hîrțauca nu s-a oprit aici. „Pe 9 ianuarie 2013, în exercitarea atribuţiilor de serviciu (n.r. – devenise primar al comunei Copăcele), a semnat şi eliberat o adeverinţă în care a omis cu ştiinţă a insera faptul că pe terenul situat în intravilanul localităţii Ohaba Mâtnic, în suprafaţă de 2877 mp, există o construcţie (remiza de pompieri), favorizând şi facilitând astfel încheierea contractului de vânzare-cumpărare de către fratele său doar pentru terenul în cauză, deşi acesta a dobândit atât terenul, cât şi construcţia”, mai transmit procurorii.
Aceeaşi adeverinţă a fost semnată, în calitate de secretar, şi de inculpatul Mihai Mircea Miştianin, fiind reţinută şi în sarcina acestuia săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Caransebeş.
UPDATE, ora 17.30
Primarul localității Copăcele a declarat pentru Express de Banat că problemele sale cu legea sunt mai vechi și că toate pornesc de la reclamațiile făcute de contracandidatul său la funcția de primar, Ioan Șutac, acesta fiind primar în 2010, când se presupune că s-au făcut neregulile în primăria Copăcele.
”Reclamația este din 2013 pentru o faptă din 2010 când eu eram viceprimar. Știu că în acești ani s-a încercat găsirea de probe. Eu nu am semnat nimic, iar o hotărâre de acest gen trebuia să fie aprobată de către Consiliul Local. Terenul a fost al Parohiei Ortodoxe, fiindu-i retrocedat, și Biserica l-a vândut fratelui meu. Singura adeverință pe care eu am semnat-o a fost cea care specifica faptul că terenul respectiv nu este al școlii, ci al bisericii, pentru că la Biroul Notarial se susținea că pe extrasul de carte funciară apare școala. Ori, eu știam că terenul respectiv, pe care atunci era amplasată o remiză de pompieri și care ulterior a fost retrocedat Bisericii Ohaba Mâtnic, a fost vândut în 2010. Eu nu am nicio legătură. Fostul primar vinde construcția de pe teren ca material pentru construcție fără licitație sau vreun proiect de hotărâre. Toată această nedreptate nu mă încurcă cu nimic pentru a candida pentru un nou mandat. Pentru mine vorbesc faptele din ultimii patru ani. Probabil, contracandidaților mei le e frică de mine,cpentru că sunt sigur că totul este politic. Din 2007 tot am plângeri ba la DNA, Antifraudă, mi-au târât nevasta prin tribunale, dar nu au probe. Mie nu mi-e frică decât de Dumnezeu, în rest…”, ne-a declarat primarul localității Copăcele, Ion Ilie Hîrțauca.