Primarul Popa redesenează România! „Dacă Guvernul Orban nu face reorganizarea administrativă a țării, pe mine m-au pierdut!”

Primarul Reșiței are așteptări mari de la Guvernul Ludovic Orban. Poate cea mai mare dintre ele este reorganizarea administrativ-teritorială a României. În opinia lui Ioan Popa, țara noastră ar trebui să mai aibă doar jumătate din numărul de primari pe care îi are acum, fiind adeptul regionalizării.

Într-o intervenție în direct la postul național de televiziune B1, primarul Reșiței a vorbit despre orașul pe care îl reprezintă, dar și despre lucrurile care nu funcționează, în opinia sa, așa cum ar trebui la nivel de țară. Iar principalul minus pe care l-a semnalat Ioan Popa a fost actuala organizare administrativă a țării care este mai degrabă o dezorganizare! O mulțime de UAT-uri cu doar câteva zeci de locuitori, care consumă mai mult decât produc, ar trebui să fie asimilate. „Suntem prea mulți primari. Ar trebui să fim cam jumate din cei 3.000 de primari din țară”.

Edilul-șef al Reșiței merge mai departe și subliniază ce mari așteptări are de la Guvernul PNL în acest an, după alegerile parlamentare, anunțând chiar posibilitatea de a se dezice de partid dacă lucrurile nu se remediază: „Dacă Guvernul Ludovic Orban, după alegerile din toamnă, din iarnă, nu va face reorganizarea României, pe mine personal m-au pierdut, vă spun sigur! Dacă vom avea o majoritate confortabilă de dreapta și nu vom avea reorganizare administrativă, suntem cei mai mari idioți din istoria României”.

Ioan Popa susține regionalizarea despre care s-a tot vorbit în ceea ce privește România, dând și exemplul altor țări din Europa, unde nici nu poate fi vorba despre unități administrativ-teritoriale cu doar câteva sute de oameni. „La regiuni lucrurile sunt clare, ele trebuie să urmeze regionalizarea făcută pe fonduri europene, cu ADR-urile, ar trebui să fie 8 sau 9. Și vă spun la comune cum trebuie să fie: în Franța nu există UAT sub 2.500 de locuitori, în Germania nu există primării sub 3.000. Eu vă pot da exemplu de comună în județul Caraș-Severin cu 86 de locuitori. Se cheamă Brebu Nou. Are consiliu local, secretar, contabilă, toate prostiile astea”.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Revolta primarului de Reșița vine din faptul că multe astfel de comune nu furnizează sume importante la bugetul de stat având în vedere numărul mic de contribuabili, dar cu toate acestea li se repartizează sume importante de la centru, bani care sunt luați inclusiv din Reșița. Ioan Popa spune că a solicitat fostului ministru al Economiei, Eugen Teodorovici, lista defalcată a principalilor plătitori de taxe din oraș, însă cererea i-a fost respinsă.

„De ce credeți că nu ni se dau cotele de pe salarii defalcate pe firme? Deci doar ne dau la început de lună «o găleată»: «uite, frate, ăștia sunt banii tăi». Eu le-am cerut la Ministerul de Finanțate, la Teodorovici: «uite, dom’le, dă-mi și mie top 10 contribuabili la impozite pe salarii, că vreau să îi premiez, să le arăt reșițenilor cine le dă lor banii pe dezvoltare». Și mi-a zis că «nu se poate, vă dăm tot la grămadă». Ne fură bani de la cei care suntem pe plus și dau bani la comune cu puțini locuitori”.

banner maxagro