Lunar se adună din casele reșițenilor 1.700-1.800 de tone de gunoi care în loc să ajungă în deponeul de la Lupac este transportat la aproape 300 de kilometri depărtare, la Oradea. Cheltuielile sunt pe măsură: 60.000-80.000 de euro/lună, ceea ce într-un an înseamnă aproape un milion de euro, bani cu care primăria locală ar putea face altceva.
Primarul Reșiței, Ioan Popa, spune că deponeul reprezintă o mare problemă nu doar pentru Reșița, ci pentru tot județul. Acesta a fost și motivul pentru care a fost joi, la Lupac, împreună cu Romeo Dunca, candidatul PNL la șefia Consiliului Județean Caraș-Severin.
La întrebarea ce au găsit cei doi la Lupac, edilul-șef a reacţionat cu umor trist: „La deponeu erau niște amărâți care încercau să facă un alt bazin în locul fostului bazin de levigat (n.r. apa murdară rezultată din procesul de tratare al deșeurilor). Nimeni nu știe ce se întâmplă acolo. Fac un alt bazin identic cu ăla. Cred că sunt cretini și îmi asum cuvântul”.
Popa a explicat că bazinul în cauză a cedat în 2018, la doar câteva luni după recepția finală a lucrării, iar de atunci așa-zișii specialiști se tot chinuie să găsească o soluție tehnică pentru remedierea defecțiunilor, dar fără să țină seama de conformația solului. În prezent, se construiește un alt bazin, însă primarul crede că și acesta va avea aceeași soartă, întrucât aceiași specialiști ignoră existența la suprafață a pânzei freatice.
„Atunci când bazinul s-a ridicat împins de pânza freatică, deși avea 600-700 de tone, eu le-am spus că trebuie să facă două foraje orizontale și să dreneze apa care vine din subteran, ca ea să plece de acolo pe văi. Și bazinul se va lăsa la loc. Nu m-au ascultat. Au cerut o expertiză, cineva deștept a spus că îl vor sparge și vor face alt bazin. Care se va ridica la fel ca și primul. Vin alegerile și sper să reușim o dată să stopăm tâmpenia asta care se întâmplă acolo.”, a concluzionat Ioan Popa.