UPDATE. Primarul Nicolae Robu, cercetat de DNA. „Sunt acuzat că n-am vrut să plătesc niciun leu în plus peste cât prevede contractul!“

Nicolae Robu a fost audiat în calitate de suspect, astăzi, la sediul DNA Timișoara, în dosarul privind reabilitarea termică a unor blocuri din oraș cu bani europeni, primarul Timișoarei fiind cercetat penal.

După ce joi, procurorii anticorupție i-au audiat pe viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu și pe șeful Direcției Edilitare din cadrul primăriei, Culiță Chiș, cercetați penal în calitate de suspecți, azi a fost audiat la sediul DNA Timişoara şi primarul Nicolae Robu, tot în calitate de suspect, într-un dosar privind reabilitarea termică a 65 de blocuri din oraș cu fonduri europene.

Nicolae Robu este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, folosirea de documente nereale pentru obținerea de fonduri europene, fals și uz de fals, informează Mediafax.

CITEŞTE ŞI: DNA a intrat în Primăria Timişoara! Viceprimar pus sub acuzare într-un dosar cu fonduri europene!

Primarul Timișoarei a postat un mesaj pe pagina lui de Facebook, după ce a fost audiat la DNA Timișoara, precizând că nu a făcut nicio ilegalitate şi că are încredere în colaboratorii săi, dar de garantat garantează doar pentru el însuşi.

„Astăzi am fost chemat la DNA pentru a mi se aduce la cunoștință că am calitatea de suspect într-un dosar legat de anveloparea unor blocuri pe fonduri europene. Așadar, calitatea de suspect, nu aceea de pus sub acuzare, cum intoxică unii. Ce pot spune este că n-am nicio neliniște în ceea ce mă privește, pentru că n-am făcut personal nicio ilegalitate și nici n-am cerut altora să facă, nici pe această speță, nici pe altele. Dimpotrivă, mereu le cer tuturor colaboratorilor să respecte cu sfințenie legea”, a scris Nicolae Robu.

Edilul-şef al Timișoarei a explicat cum a fost implicat în dosarul reabilitării termice a blocurilor cu bani europeni.

„Eu sunt implicat în această speță: o dată prin refuzul de a satisface pretențiile proiectantului de a i se plăti sume peste valoarea contractului de achiziție -15.000 euro-, încheiat prin atribuire directă în baza și în limitele legii achizițiilor publice, pretenții rezultate în urma reevaluării de către el a valorii muncii lui, refuz suspectat de abuz în serviciu în dauna firmei în cauză. A doua oară prin faptul că am semnat declarațiile cerute de procedurile de accedere la fonduri europene că toate documentele conexe cererii de finanțare sunt legale -lucru asupra căruia eu am primit toate garanțiile de la aparatul de specialitate-, în condițiile în care există suspiciuni că s-ar fi comis de către anumite persoane falsuri etc. Evident, n-am avut știre de așa ceva”, a explicat Nicolae Robu.

De asemenea, primarul Timișoarei a precizat că nu garantează pentru nimeni și că își susține nevinovația.

„Firesc, îmi voi susține nevinovăția când voi fi chemat să dau declarații, eu prin tot ce am făcut acționând cu bună credință, cu convingerea că tot ce se întâmplă este legal, că fac o faptă bună, aducând României, Timișoarei, unui număr mare de familii, până la urmă -dacă îmi amintesc bine, 1.500!-, milioane de euro din fondurile europene nerambursabile. Iată, dacă tradiția în România este să se dea bani peste cât este meritat către firme ale unor membri din același partid cu decidenții, eu sunt acuzat că am dat prea puțin, că n-am vrut să plătesc niciun leu în plus peste cât prevede contractul! (proiectantul era membru important al PNL Timiș, cu activitate în Secretariatul General). În fine, țin să declar că eu iau ca pe ceva normal că sunt audiat, că, având semnătură pe niște documente care girează documente asupra cărora planează suspiciuni de ilegalitate -fals etc.-, mă fac suspect și am încredere că procurorul de caz va face lumină în ceea ce ne privește pe fiecare din cei implicați. Am încredere în colegii mei, altfel nu i-aș fi acceptat ca și colaboratori, dar de garantat eu nu garantez decât pentru mine! Este un principiu de viață al meu, la care am ajuns după circa 50 de ani de experiență”, a conchis Nicolae Robu.

UPDATE, ora 14.30

În cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PNL Timiș, Nicolae Robu a declarat că ancheta DNA ar fi început după ce Cristian Palade, patronul firmei care a realizat proiectele pentru reabilitarea termică a blocurilor, ar fi făcut o plângere penală împotriva Primăriei Timișoara pentru abuz în serviciu. Potrivit primarului Robu, Palade susține că proiectele pentru reabilitarea a peste 50 de blocuri au costat în jur de 900.000 de lei, dar contractul cu Primăria Timișoara a fost semnat pe 15.000 de euro.

„Dacă ai semnat pe 15.000 de euro, nu poți plăti niciun leu în plus, că nu permite legea. Dacă atât scrie în contract, atât poți plăti. Am înțeles că ancheta a început de la plângerea depusă de Palade. Procurorii mi-au spus că este în cercetare o speță legată de anveloparea unor blocuri în care sunt suspiciuni de ilegalități. Nu pot să spun în momentul de față dacă cineva a făcut un fals sau nu. Nu știu dacă s-au făcut lucrări înainte de semnarea contractului, așa cum susține domnul Palade. Eu am intrat în această ecuație după semnarea contractului. Nu înțeleg de ce domnul Palade a acceptat 15.000 de euro, știind că munca lui valorează mult mai mult. Nu e normal să vii la sfârșit și să spui că nu predau documentația dacă nu îmi plătiți cât vreau eu. Dacă îi dădeam cât dorea el nu era normal să vină cătușele imediat asupra mea? Era absolut cel mai firesc lucru. Nicio lege nu îmi permite să evaluez eu cât valora munca de proiectare. Dacă plăteam în plus era mult mai grav, cred eu. Eu discut doar despre mine. Cu toată încrederea în toți colaboratorii mei, nu am nicio informație că niceva i-a promis că-i compensează deficitul de aici în alt mod. Dacă cineva i-a promis, trebuie să răspundă”, a spus Nicolae Robu.

Întrebat dacă ia în calcul suspendarea din funcția politică, având în vedere că este cercetat penal de DNA, Nicolae Robu, care este și președinte al PNL Timiș, a precizat că nu are de ce să facă acest lucru.

„Pentru ce să fac asta? Pentru că am adus în Timișoara niște milioane de euro și am refuzat să dau bani în afara legii cuiva? E vreo acuză de vreun beneficiu personal, de corupție? La mine nu o să fie niciodată vorba de așa ceva. Credeți că pentru mine chiar este o miză atât de importantă asta? Eu sunt un tip tare și tocmai de aceea eu lupt pentru normalitate, nu pentru funcția asta. Ce-mi aduce altceva în afară de multă bătaie de cap? Îmi aduce altceva? Și de atât de multă înverșunare la adresa mea, ce îmi aduce? În CV-ul meu asta cântărește cel mai greu, că sunt președinte de filială? Haideți să fim serioși. Eu nu am ajuns președinte de filială ca să îmi fac o carieră sau să îmi fac avere sau mai știu eu ce. Eu mi-am făcut carieră, am venit cu un CV prin care am încercat să transfer din aprecierea de care mă bucur în comunitate către PNL. Asta este realitatea. Avere nu am făcut că sunt un idealist. Nu sunt preocupat de acumulări”, a conchis Nicolae Robu.

Foto: pressalert.ro