DNA a intrat în Primăria Timişoara! Viceprimar pus sub acuzare într-un dosar cu fonduri europene!

po 1000x100px (3)
explo 1000x200

Viceprimarul liberal al Timișoarei, Dan Diaconu, a fost pus sub acuzare de DNA într-un dosar privind reabilitarea termică a unor blocuri din oraș cu bani europeni, informează Mediafax.

Viceprimarul Dan Diaconu a fost audiat, azi, la sediul DIICOT Timișoara, acesta fiind pus sub acuzare într-un dosar privind reabilitarea termică a unor blocuri din oraș cu fonduri europene. De asemenea, la sediul DNA Timișoara a fost audiat, azi, și șeful Direcției Edilitare din cadrul Primăriei Timișoara, Culiță Chiș.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de contractul de proiectare pentru anveloparea termică a 65 de blocuri din Timișoara, semnat între primărie și firma Proiect C&A SRL, deținută de Cristian Palade. Firma a lucrat pentru Primăria Timişoara încă din noiembrie – decembrie 2012, în condiţiile în care contractul a fost semnat de abia în ianuarie 2013. Ulterior, Cristian Palade a susţinut că, după ce a văzut că este nevoit să execute lucrări de peste 250.000 de euro în baza unui contract generic pentru 15.000 de euro în care nu erau trecute date precum numărul de lucrări sau de blocuri la care se vor face proiecte, a refuzat să mai semneze câteva devize, fiindu-i reziliat contractul cu Primăria Timișoara, detaliază Mediafax.

Primăria Timișoara a depus la ADR Vest proiectele respective pentru obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea termică a celor 65 de blocuri, în valoare de peste 10 milioane de euro. Cristian Palade susținea că documentele trimise de proiectant au fost falsificate de către angajaţii Primăriei Timișoara în momentul în care au trimis spre aprobare consilierilor locali proiectele de hotărâre privind anveloparea termică a blocurilor.

Cristian Palade a dat în judecată Primăria Timişoara şi, în primă instanţă, Tribunalul Timiş i-a dat dreptate, obligând municipalitatea să-i plătească 990.754 lei+TVA. Însă, Primăria a făcut apel, iar Curtea de Apel Timişoara l-a admis, aşa că firma lui Cristian Palade nu mai trebuie să primească niciun leu.

banner 1000 x 100 hd
expresb 1000x100

În septembrie 2017, DNA a început să ancheteze modul în care Primăria Timișoara a realizat anveloparea celor 65 de blocuri cu fonduri europene.

În acest scandal, primarul Nicolae Robu l-a atacat pe proiectant și a susținut la pressalert.ro„firma care a fost favorizată nu a vrut să mai dea documentaţia pentru că a zis că e bătaie de joc în comparaţie cu preţul pieţei. (…) Nu m-am ocupat eu. Însă sigur e legal, că Diaconu nu face ilegalităţi. Până în momentul de faţă bag mâna în foc pentru el şi pe acest caz (…), dar e răspunderea lui. Dan Diaconu nu mi-a dat niciodată nici cel mai vag motiv să îl suspectez. Îl cunosc de când era student”. Întrebat dacă în cazul unei anchete penale îşi asumă vina, Robu a spus că „nu, fiecare răspunde pentru faptele lui. Este un principiu al democraţiei al oricărui stat de drept. Nu pot să răspund eu pentru ce face acel om. Omul este o fiinţă complexă care îşi are propriile manifestări foarte bine camuflate. Avem legi, legea trebuie să fie suverană, nimeni nu este mai presus de lege. Le spun tuturor, faceţi mult, faceţi bine, dar legal. Nu vreau să primesc scuze pentru încălcarea legii. Nu există nicio explicaţie pe care să o iau în seamă pentru aplicarea legii”.

 

Sursă foto: voceatimisului.ro.

banner 1000 x 100 hd
upt 1000x100
03 britannia 1000 x 100 gif