Primarul Nelu Popa: „Lucrările au fost executate de nişte escroci!“

După ce aleşii locali ai Reşiţei au aprobat, la ultima şedinţă, realizarea studiilor de fezabilitate pentru reabilitarea termică a mai multor blocuri turn din municipiu, au apărut opinii pro şi contra, bazate pe experienţele trăite într-un trecut deloc îndepărtat.

Cu un cost maximal impus constructorilor de 3600 euro/apartament, unii consideră preţul prea ridicat, alţii au îndoieli în privinţa calităţii lucrărilor ce vor fi executate. Contribuţia proprietarilor fiind 25% din suma finală, eşalonată pe 5 ani, fără dobândă, ar însemna maximum 900 de euro, deci până la 15 euro pe lună/apartament!

Dănuţ Acea, director de bancă în Reşiţa, locuieşte într-un bloc reabilitat termic nu cu mult timp în urmă. Şi este total nemulţumit. Eu sunt beneficiarul unor asemenea lucrări, pe bani! După 4 ani, avem cel mai Verde bloc, de la igrasie…“, a comentat Acea pe facebook, la articolul din Express de Banat „Lucrările pentru reabilitarea termică a blocurilor din Reşița vor porni de la 3600 euro/apartament. De la 3600 în jos!“

După nici o oră, a venit răspuns de la… primarul Nelu Popa: Dragă Dănuţ Acea, blocul de care vorbeşti e vecin cu al meu, în spatele Bisericii Pătru Iacob, a fost executat de nişte escroci, cu materiale de doi lei şi probabil a costat puţin (chilipir…). Noi vorbim de o reabilitare energetică, adică hidro şi termoizolaţie a acoperişului, schimbarea tuturor geamurilor care NU sunt din termopan, schimbarea ascensoarelor (lift, motoare, cabluri, automatizare, cabină, uşi pe toate etajele…). În plus, se renovează intrarea (uşi noi), casa scărilor, zugrăveli şi reparaţii pe toate cele 10 etaje, reparaţii şi termoizolare subsoluri“. Replica lui Dănuţ Acea, care în preajma alegerilor locale îşi anunţase candidatura ca independent pentru funcţia de primar al Reşiţei, dar în cele din urmă s-a retras din cursă, susţinându-l pe reprezentantul Partidului Verde, actualul viceprimar Paul Vasile, nu s-a lăsat aşteptată. Şi a venit în acelaşi ton… amical: „Dragă dle Primar, respect pentru ce vreţi să faceţi, dar Primăria Reşiţa a fost parte la execuţia acestui bloc. Şi cu asta, ce-am făcut?!! Despre ce vorbim?! Dacă vorbesc cu Popa Ioan sau cu un sistem?!! Toţi suntem reşiţeni şi am plătit reparaţiile, cine e de vină?! Eu? Mulţumesc“.

Primarul Nelu Popa a reacţionat din nou: „Sunt stupefiat de faptul că un demers onest riscă să cadă în derizoriu datorită deformărilor ce apar în mass şi social media… Pentru Dumnezeu, a avut cineva curiozitatea să întrebe cât costă un ascensor cu 10 staţii (adică 10 etaje)? Umblăm cu lifturile astea nenorocite, până vor ceda şi atunci îmi veţi da dreptate, dar va fi cam târziu…“ Iar Acea, auzind de lift, i-a cam dat dreptate edilului-şef: „Nu e vorba despre derizoriu, e vorba despre responsabilitate! Sunt total de acord cu iniţiativele dvs. Dar, am spus un adevăr, e nasol…?! Apropo, locatarii blocului nostru au reparat şi liftul şi e ca… nou! Noi am fost şi suntem oameni serioşi. Aşteptăm…, mulţumesc“.

Lucrările executate de „nişte escroci“, după cum i-a numit Nelu Popa pe constructori, au fost făcute la Blocul 34 din Piaţa 1 Decembrie 1918 (fotografiat de expressdebanat.ro) şi i-au costat pe proprietari, ne-a precizat Acea, între 2500 şi 6500 de lei pe apartament, în funcţie de suprafaţa şi numărul de camere ale fiecărei locuinţe. S-au pus termopane, s-a renovat faţada, însă acoperişul a fost lăsat… în aer. Lucrările au fost intermediate tot de Primăria Reşiţa, însă de acea primărie condusă de Mihai Stepanescu şi PSD. Acum în joc e aceeaşi primărie, dar aflată sub primarul PNL Nelu Popa şi viceprimarul verde Paul Vasile, în care Dănuţ Acea şi-a pus speranţele în campania electorală. Pe beneficiari i-ar putea costa până în 4000 de lei, însemnând 65 de lei pe lună, timp de 5 ani. Iar experienţele negative din mandatul fostului primar al Reşiţei ar trebui să constituie un avantaj pentru actuala conducere a administraţiei publice locală. E de domeniul SF ca şi aceste noi lucrări să ajungă pe mâna… aceloraşi escroci sau incompetenţi. O fi având balta peşte, dar de pescar depinde ce scoate din năvod.