Primarul Nelu Popa investeşte în zâmbetul de mâine al Reşiţei!

Toţi copiii şcolari şi preşcolari vor avea parte de consultaţii şi tratamente stomatologice gratuite la cabinetele stomatologice şcolare, finanţate şi întreţinute de către Primărie. Anunţul a fost făcut de primarul Nelu Popa.

Puţini reşiţeni ştiu că în oraş funcţionează cinci cabinete stomatologice şcolare, cu peste 10 medici, Primăria Reşiţa plătind atât întreţinerea cabinetelor, cât şi salariile medicilor. Aceştia oferă gratuit consultaţii şi tratamente preşcolarilor şi şcolarilor. Sau ar trebui să ofere!

Până în anul 2010, aceste cabinete şcolare din ţară funcţionau în subordinea spitalelor, după care au fost preluate, ca toate activele şcolilor, de către primării. Doar că, de atunci, nici un reprezentant al Primăriei Reşiţa nu s-a interesat de soarta lor. Până marţi, 22 noiembrie, când primarul Nelu Popa a convocat o şedinţă cu medicii de profil şi cu preşedinta Colegiului Medicilor Stomatologi Caraş-Severin.

Medicii stomatologi s-au arătat total surprinşi că cineva se interesează de soarta lor şi au adus în atenţia primarului activităţile pe care ei doresc să le desfăşoare în şcolile din oraş. Astfel, medicii s-au angajat să facă educaţie stomatologică tinerilor, dacă vor primi un spaţiu necesar în timpul orei de dirigenţie, cel puţin o dată pe an, vorbind despre măsurile de prevenţie, dar au spus că, potrivit legii, vor face pentru fiecare copil din grădiniţele, şcolile şi liceele din Reşiţa o consultaţie stomatologică. Dacă, în urma acestui examen stomatologic, medicul identifică probleme care cer intervenţia medicală, acesta va solicita, prin şcoală, acordul părinţilor, acord care, dacă este obţinut, va permite intervenţia medicului stomatolog absolut gratuit, indiferent de procedura sau materialele folosite, acestea urmând a fi plătite de către Primăria Reşiţa, prin Direcţia de Asistenţă Socială.

YouTube video

”Vreau ca fiecare copil din Reşiţa să fie văzut de un stomatolog!”

Veştile bune, însă, nu se opresc aici. Primarul spune că, dacă a tăiat din ajutoarele sociale, nu a făcut-o pentru a deturna banii, ci a dorit să taie plăţile nejustificate pentru a putea finanţa acţiuni importante pentru oraş. ”Am aflat că medicii au scaune stomatologice vechi de decenii. E nevoie de 5 scaune, care nu costă mai mult de 7.000 de euro bucata. Tocmai scria presa că anii trecuţi Primăria cumpăra aparate foto cu 7.000 de euro bucata. Dacă au fost bani pentru astfel de aparate foto, vor fi şi pentru cabinetele medicale”, argumentează Nelu Popa.

Acesta spune că prin Direcţia de Asistenţă Socială se vor cumpăra scaune stomatologice noi, că sunt cabinete care au instalaţii de sterilizare vechi de jumătate de secol, aşa că vor fi schimbate şi acelea, se va cumpăra instrumentar şi materiale sanitare. ”Sunt şi copii care au familii cu stare materială bună, care vor prefera cabinetele private, dar cred că sunt şi foarte multe familii care nu-şi permit plata unor consultaţii private. Aceşti copii n-au nicio vină, aşa că ei vor fi consultaţi şi trataţi gratuit în cabinetele şcolare. Şi merită, pentru că ei sunt viitorul oraşului!”, a mai declarat edilul şef.

Pentru dotarea cabinetelor stomatologice, Primăria Reşiţa va încerca să acceseze un proiect european. Dacă se poate. Dacă nu, a precizat primarul Nelu Popa, toate cheltuielile vor fi suportate din bugetul municipiului pe 2017.