Primarul Mălăiescu a rămas fără cuvinte la Shenzhen! „Probabil nici peste 100 de ani Europa Occidentală nu va fi atât de avansată ca Asia!”

Edilul-șef din Oțelu Roșu s-a întors cu vești bune și mai puțin bune din vizita de lucru în China! Pe de o parte, asiaticii vor să investească pe Valea Bistrei, iar pe de alta, Luca Mălăiescu s-a convins cât de departe suntem de adevărata civilizație!

Este pentru a doua oară când merg în China, am mai fost acum cinci ani. Acum am participat la un forum care a avut loc la Shenzhen, un forum între China, România și Serbia. Am rămas impresionat de felul cum ne-au primit, dar mai ales de cultul muncii, dacă îl pot numi așa, chinezii fiind într-adevăr o nație care muncește foarte mult. Sunt foarte responsabili și nu este de mirare că în circa 10-15 ani de zile au evoluat atât de mult. Trebuie să vă spun că la ora actuală ceea ce se întâmplă în Asia te lasă fără cuvinte. Mă mir că în Europa nu este deloc mediatizat acest lucru. Dacă acum cinci ani, un salariu mediu în China era undeva la 450 de dolari, la ora actuală e deja la 1.000 de dolari, iar prețurile sunt de cel puțin 4-5 ori mai mici ca în Europa. La o simplă analiză, ne dăm seama că nivelul de trai în unele orașe din China e foarte, foarte dezvoltat”, a povestit Mălăiescu pentru expressdebanat.ro.

Fabrică de mobilă la Oțelu Roșu?!

Vizita primarului din Oțelu Roșu în Asia e legată de întâlnirea pe care a avut-o acum două luni cu un grup de 15 oameni de afaceri din China, la care a fost prezent și președintele oamenilor de afaceri chinezi din România. Datorită acelei vizite, datorită faptului că cei de acolo au fost impresionați, spun eu, de modul cum au fost primiți, ne-au întors foarte repede invitația. Am rămas și eu surprins când am văzut invitația Camerei de Comerț Româno-Chineze pentru această vizită în China. A fost un forum benefic datorită faptului că acolo s-au făcut primii pași pentru o legătură mai apropiată vizavi de ceea ce înseamnă investitorii chinezi la noi în țară. Aș vrea să-l felicit pe domnul președinte al Camerei de Comerț Româno-Chineze din România, pe domnul Nicu Vasilescu, care a dat dovadă de foarte multă perspicacitate în această legătură cu oamenii de afaceri chinezi. În primă fază am sperat că poate avem noroc cu repornirea combinatului, ceea ce rămâne pentru noi un brand al orașului. Asta chiar dacă au trecut foarte mulți ani și cu fiecare an ce trece speranța scade tot mai mult. Chinezii nu sunt foarte interesați de industria metalurgică, dar există o speță care îi interesează, o speță care, sper eu, se va și finaliza. Își doresc foarte mult să construiască o fabrică de mobilă pe Valea Bistrei pentru că aici există masa lemnoasă necesară necesară pentru a dezvolta o asemenea afacere, a dezvăluit edilul.

Asia, mult peste Europa

Luca Mălăiescu e genul de primar care se inspiră din fiecare loc pe care îl vizitează. I-au plăcut foarte mult fântânile de la Gyula, a remarcat piața din Brad și alte obiective pe care și le imaginează imediat în orașul de pe Bistra. A văzut multe și în China, le-ar vrea și la Oțelu Roșu, numai că rămâne realist. De când sunt primarul orașului Oțelu Roșu, mi-a plăcut să mă orientez, să pun în practică lucrurile bune pe care le-am văzut prin alte părți. Acum trebuie să vă spun că în China am rămas foarte impresionat de ceea ce am văzut acolo. Mi-aș dori să avem asemenea lucruri și în orașul nostru sau în România. Din păcate, cred că acest lucru nu va fi posibil niciodată pentru că, așa cum spuneam, nu se mediatizează deloc ceea ce se întâmplă în Asia. Părerea mea este că probabil nici peste 100 de ani în Europa Occidentală, nu numai în România, lucrurile nu vor fi atât de avansate ca în Asia la ora actuală. Deci, chiar dacă mi-aș dori foarte multe lucruri, sunt imposibil de realizat. Din lipsa fondurilor, bineînțeles. Ei au acolo autostrăzi pe cinci nivele, au clădiri de peste 100 de etaje și nu puține, este totul într-o evoluție extraordinară”, a mai spus Luca Mălăiescu.