Tesla și Solar City, interesate să investească la Reșița?!

explo 1000x200

Săptămâna viitoare o importantă delegație din SUA, din care ar putea face parte și Tesla, va veni la Reșița pentru a tatona posibilitatea deschiderii unei investiții în zonă.

Vizita este una oficială, iar Grațian Mihăilescu a mai scris despre ea. Reșițean școlit în Occident, apoi susținător al echipei Ioan Popa la alegeri, Mihăilescu este cel care a demarat și a pus la punct detaliile vizitei echipei de peste ocean la Reșița.

Express de Banat a reușit să aibă o scurtă discuție cu acesta:

Grațian, scriai pe blogul personal despre orașul trist. Schimbăm perspectiva?

Sunt șanse mari ca Tesla să vină în România, scriam nu demult pe blog. Nu la București, nu la Cluj, Brașov și Timișoara, ci la Reșița. Da, Tesla poate fi alături de Solar City, celălalt start-up de succes al lui Elon Musk parte din delegația care va veni curând în Banat, la noi, aici la Reșița.

Sfârșitul lui 2016 și începutul lui 2017 m-au prins în California. Am avut onoarea să fiu selectat, alături de alte 80 de persoane din 40 de țări, în programul de leadership global din San Francisco. Acolo am cunoscut-o pe Lina, o româncă din zona Banatului care a devenit un antreprenor de succes în Silicon Valley. Lina, deși e plecată de peste 30 de ani în State, nu a uitat limba română! Îmi place la ea că are încă accentul sârbilor din Banat. M-am împrietenit rapid cu ea și i-am povestit despre situația economică a Banatului, cu focus pe Reșița, orașul trist cum i-am spus nu demult pe blog. Am vorbit despre trecutul inovator al orașului, despre dezastrul care este acum și despre faptul că singura ieșire din această situație ar fi soluțiile și conceptele de dezvoltare sustenabilă, făcând trimiteri la inovațiile lui Elon Musk.

Când, unde, cum și de ce?

În ultimele 4 luni am avut o comunicare permanentă cu Lina, am stabilit programul întâlnirii, am stabilit lista de investitori care vor veni aici, am stabilit toate detaliile unei astfel de întâlniri importante pentru viitorul zonei Banatului și pentru viitorul unui oraș lipsit de speranță cum e Reșița. Ba, mai mult, Lina vrea să rezolve și problema bombei ecologice de pe Dunăre, care poate exploda oricând.

Cine va face parte din delegație?

Lina este organizatorul delegației din partea Statelor Unite ale Americii și are o experiență de peste 20 de ani în inovare, sustenabilitate și leadership. De curând a înființat Inovation 4.4, un proiect care va revoluționa conceptul de dezvoltare sustenabilă. Alături de Lina va fi Rob Loughan un miliardar American, antreprenor ce a fost co-fondatorul Octane Software și co-fondator al Sagus Capital Partners și fondator al Dexterra Inc. Despre Tesla și Solar City nu povestesc prea multe, pentru că le știe toată lumea si sper sa facă parte din delegație. Pe lângă aceștia, două start-up-uri globale, în domeniul sustenabilității, cu cifre de afaceri impresionante, vor fi prezente în Vestul României, la Reșița. Este vorba de Zoetic și Mango Materials. Zoetic implementează noi soluții energetice hidromecanice, iar Mango Materials transformă fluxurile de gaze reziduale în materiale biodegradabile cu un impact pozitiv asupra mediului.

Cine va face parte din delegația română?

Din România vor fi prezenți toți edilii municipiilor din partea de vest, primarii Falcă, Popa și Robu, și președinții de CJ din Timiș, Arad și Caraș-Severin. Am lansat invitație oficială spre premierul Grindeanu, însă a spus că nu poate veni, dar că va trimite un reprezentant al Guvernului, făcând trimitere către ministrul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu. Zilele trecute am dialogat pe Linkedin cu domnul Petrescu, i-am spus despre eveniment și importanța acestuia pentru Banat și România și a promis că vine. Sectorul de business din vest va fi reprezentat de firme importante, KPMG, UCMR și alte companii. Experții ADR Vest vor fi și ei prezenți.

Unde va avea loc întâlnirea?

Delegația va sosi pe data de 24 aprilie, vor fi cazați undeva aproape de Semenic pentru a se bucura de minunățiile Banatului Montan, iar întâlnirea propriu-zisă va avea loc pe data de 25, în cadrul unui eveniment restrâns. Pe 26 se vor face vizite pe teren și, probabil, o conferință de presă. Dar… mai multe o să aflați la momentele respective.