Primarul Furdui caută soluții pentru noi fonduri. La ce capitol are nevoie stringentă de finanțare?

Primarul comunei Berzasca se arată nemulțumit față de sumele venite de la nivel central pentru anul în curs, acesta subliniind încă o dată că UAT-urile care muncesc au primit mai puțini bani, spre deosebire de comunitățile în care nu s-a mișcat un deget. În plus, edilul afirmă că ideea solidarității a fost promovată pentru cei leneși.

„Bugetul meu, ca alocație de la bugetul de Stat, nu este mulțumitor. S-a ținut cont de muncă. Au spus așa: «Cel care nu muncește, primește pentru că n-are, iar cel care muncește, lasă-l că are». Eu nu mă bucur de nu știu ce alocație bugetară ca o altă comunitate care este mai mică decât mine și primește mai mulți bani. Deci, ei spun: «Domnule, trebuie să dăm 2.000 de lei pe cap de locuitor». Dar 2.000 de lei înseamnă alocație de la bugetul consolidat și veniturile proprii. Dacă eu am venituri proprii, cel care mă chinui să le realizez, mie îmi dai doar o diferență de la bugetul de Stat? Nu este corect! Probabil încă va mai merge așa, dar trebuie să se termine odată pentru totdeauna, nu cu pomenile, ci cu plata nemuncii.”, a explicat edilul independent pentru expressdebanat.ro.

Pentru anul în curs, bugetul administrației publice locale din Clisura Dunării este aproximativ egal cu cel de anul trecut, undeva la peste un milion de lei, însă marea dilemă a primarului constă în faptul că banii repartizați de la nivel central nu vor fi suficienți pentru a acoperi salariile angajaților care fac parte dintr-o categorie cu prioritate. Astfel, dacă sumele pentru indemnizații vor putea fi asigurate până în vara acestui an, situația nu este deloc roz atunci când vine vorba de asistenții personali: „Pentru însoțitori vom pune în martie banii pe februarie, iar după aceea nu vom mai avea. Indemnizațiile le vom putea asigura timp de șase luni. La indemnizații, banii merg către bolnavi și nu ai contribuții către Stat, însă, în cealaltă parte, ai contribuții către Stat. Iar dacă trebuie să dăm contribuțiile către Stat, în trei luni am terminat toți banii.”, a ținut să precizeze Petru Nicolae Furdui.

Referitor la cum va reuși să facă față altor cheltuieli, edilul-șef a clarificat următorul aspect: „Nu poți să funcționezi cu banii de la Stat. Muncim asupra veniturilor proprii ca să putem întregi sumele necesare funcționării”.