Dominic Fritz, primarul Timișoarei, nu și-a putut stăpâni nervii în ultima ședință a consiliului local, astfel că a acuzat o parte din aleșii locali că dau dovadă de lașitate. Asta după ce au ieșit din sală, nedorind să voteze un proiect de hotărâre controversat, privind motivarea respingerii unui PUZ.
Primăria Timișoara a pierdut, recent, procesul intentat de compania Oglinda SA după ce administrația a respins un PUZ prin care firma dorea să construiască un bloc. Povestea a început în 2018, când firma privată a prezentat proiectul pentru construirea unui bloc în Piața Bisericii nr 7, din cartierul Elisabetin. După dezbateri și multe modificări, PUZ-ul a ajuns în atenția Consiliului Local Timișoara în februarie 2021. Aleșii locali USR au declarat încă de atunci că nu vor vota PUZ-ul, dar nu au adus argumente clare. Proiectul a fost respins. Acesta presupunea ridicarea unui bloc, cu două etaje spre stradă, lângă o biserică veche.
Numai că firma a contestat decizia Consiliului Local Timișoara și a mers în instanță. A reușit să demonstreze că autoritățile nu au motivat respingerea PUZ-ului. Sentința finală a venit la final de mai, de la Curtea de Apel Timișoara, care a menținut decizia magistraților de la Tribunalul Timiș. În aceste condiții, în plenul de marți seara, conducerea Primăriei Timișoara a trebuit să aducă din nou la vot în Consiliul Local „aprobarea/respingerea motivată a PUZ-ului”.
„Sunteți într-o situație mai atipică cu această sentință. Sentința care este definitivă spune că dvs., în calitate de CLT, aveți puterea de a aprecia dacă un PUZ este sau nu oportun, dar spune că prin simplul fapt să respingeți un PUZ la vot asta încă nu este un act administrativ și cumva reiese din sentință că dacă ați vrea să respingeți acest PUZ, trebuie să luați o hotărâre, adică să faceți un HCL de respingere. Nu ajunge să picați la vot, ci trebuie să faceți un HCL de respingere. Sunteți într-o situație destul de neobișnuită, în care instanța vă cere două lucruri: să nu picați un PUZ printr-o majoritate de nu, ci dacă nu vreți să treacă, atunci să respingeți printr-un HCL”, a explicat Dominic Fritz.
Însă consilierii locali au început să invoce tot felul de scuze pentru a nu vota acest proiect controversat.
„De ce aparatul de specialitate nu și-a făcut datoria și nu a dus documentația necesară? Pentru că justiția are dreptate, trebuie să ne justificăm votul. La momentul de atunci, votul a fost foarte justificat”, a precizat Simion Moșiu, consilier local PNL.
„Avem avizul de la arhitectul șef, care spune că întrunim absolut toate cerințele”, a adăugat Radu Puică, arhitectul care se ocupă de proiectul companiei Oglinda.
Pe de altă parte, Adrian Lulciuc, consilier local PNL, a susținut că s-a ajuns în această situație din cauza faptului că Timișoara nu are un PUG.
„Nu înțeleg punctul acesta. De ce este acest proiect, în urma unei decizii a instanței extrem de confuze care practic ne întoarce documentația. Noi ne-am spus punctul de vedere. Mie mi-e foarte teamă că cu aceste PUZ-uri care revin, dar extrem, extrem de vagi, iarăși pe masa noastră ne expunem toți cei 27. Ce votăm? sfidăm un anumit punct de vedere al instanței? De ce acest proiect de hotărâre este pentru a doua oară în fața noastră la vot? Nu mai avem noi ce să ne pronunțăm. Ne expunem aiurea”, a afirmat și Radu Țoancă, consilier local PSD.
Mai mult, o parte dintre aleșii locali de la PNL și PSD au decis să părăsească sala în momentul supunerii la vot.
„Este un gest de lașitate, nu sunteți aici să nu votați. În cazul unei decizii grele, plecăm toți din sală? Vă rog pe cei care au ieșit din sală pentru a nu-și asuma acest vot să-și motiveze gestul”, a răbufnit primarul Timișoarei.
În condițiile în care proiectul nu a adunat voturile necesare, joi Primăria Timișoara organizează o nouă ședință extraordinară cu un singur punct pe listă. Și anume, PUZ-ul companiei Oglinda SA. Asta având în vedere faptul că decizia trebuie motivată de Consiliul Local Timișoara până la data de 20 iunie, potrivit hotărârii instanței.