Proprietarii de clădiri istorice primesc mai mulți bani de la Primăria Timișoara pentru a reabilita fațadele

cladire paragina

Regulamentul prin care proprietarii de clădiri istorice sunt sprijiniți financiar de Primăria Timișoara pentru a reabilita fațadele a fost modificat. Asta în condițiile în care după un an de la votarea lui, niciun imobil nu a fost restaurat. La propunerea celor din PNL, a crescut contribuția nerambursabilă a primăriei de la 20 la 30%.

După mai bine de un an de la aprobarea noului regulament pentru aplicarea programului de sprijin financiar al Primăriei Timișoara pentru proprietarii de clădiri istorice care doresc să le reabiliteze, acesta a fost modificat. Asta în condițiile în care în toată această perioadă au avut loc doar discuții cu proprietarii de clădiri istorice, niciuna nefiind reabilitată.

În urma celor peste 100 de ședințe de consultanță pe care le-am oferit în cadrul Biroului Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente de când acesta s-a deschis în Piața Traian în luna octombrie, propunem o serie de modificări la programul de sprijin. Principalele modificări sunt: uniformizarea tipului de sprijin financiar pentru toate cele trei tipuri de clădiri: monument individual, aflate în ansamblu și în sit, respectiv oferirea grantului de 20% din valoarea lucrărilor eligibile. Introducerea a 14 clădiri cu valoare arhitecturală, care au fost omise din varianta în vigoare a programului. În urma discuțiilor avute cu reprezentanții FALT, redefinim modul în care asociațiile de proprietari pot lua hotărâri pentru accesarea de sprijin financiar, respectiv de la votul a 100% din membrii asociației la două treimi. Astfel dăm posibilitatea asumării costurilor pentru apartamente, spațiile care aparțin proprietarilor care nu doresc să acceseze programul de către ceilalți proprietari care doresc să facă asta și au posibilitatea, context în care aceștia își vor recupera costurile cel mai probabil în instanță, inclusiv în cazul în care anumite spații se află în litigiu, care până acum nu puteau accesa programul, acesta fiind un impediment pentru proprietari și proiectele respective fiind blocate”, a explicat Roxana Pătrulescu, șeful Biroului Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente din cadrul Primăriei Timișoara, în plenul Consiliului Local Timișoara din această săptămână.

Ștefan Sandu, consilier local PNL, a luat cuvântul pentru a propune ca primăria să ofere un sprijin financiar proprietarilor de clădiri istorice pentru a le reabilita de 50%, în loc de 20% cât este prevăzut în acest moment în program.

Aici este problema, cu creditul acesta ipotecar. Cred că o contribuție a administrației de 20% nu este în măsură să acopere riscurile și toate problemele pe care și le vor pune proprietarii în urma acestei ipoteci pe proprietate. Cred că o cotă de 50% pe care să o acopere administrația este în măsură să dea un imbold mai multora de a se îndrepta spre acest program și cred că ar putea deveni, în condițiile în care se vor îndeplini toate condițiile legale, un procent care să asigure succesul programului”, a precizat Ștefan Sandu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pe de altă parte, Dna Diaconu, consilier local PNL și fost viceprimar al Timișoarei, le-a bătut obrazul celor din primărie pentru faptul că nicio clădire istorică din oraș nu a beneficiat de noul program de sprijin al municipalității. „Rețetele domnului primar nu funcționează, iar rezultatele se văd peste tot. Lucrurile nu că s-au schimbat, dar au mers în jos”, a afirmat Dan Diaconu.

50% sprijin nerambursabil pentru un oraș ca Timișoara care are atât de multe clădiri istorice este foarte mult și este nerealizabil”, a adăugat Paula Romocean, consilier local USR. În discuție a intervenit și Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, care i-a atacat pe liberali. „Mă amuză să văd consilieri locali despre care știm cu toții că nu locuiesc în Timișoara vorbind de ani și ani despre reabilitarea cartierelor istorice. Despre ce trebuie să facă primăria, cum trebuie, chiar dacă PNL este un partid care în ultimele cinci mandate a fost patru mandate la guvernare. Vă rog, domnule Diaconu, să lăsați povețele pentru altădată, măcar să mai treacă niște ani și să uităm”, a afirmat Lațcău.

La dvs. cred că doar tupeul poate să treacă puțin peste nivelul de incompetență pe care-l arătați”, i-a răspuns Dan Diaconu. „Acum un an, când s-a discutat acest regulament, am spus că nu va fi aplicabil în condițiile făcute. Ni s-a spus că suntem rău intenționați. Nu s-a semnat niciun contract în acest an. De un an și jumătate nefiind semnat niciun contract, nu putem spune că am făcut ceva bun. Principalul beneficiar este Primăria Timișoara și orașul, de aceea este foarte important ca aceste clădiri să fie reabilitate”, a adăugat și Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei.

În final, s-a trecut la o negociere a contribuției financiare din partea Primăriei Timișoara. Ruben Lațcău a propus ca aceasta să crească la 25%, în loc de 50%, așa cum prevedea amendamentul liberalului Ștefan Sandu. Totuși, în urma discuțiilor, s-a propus o creștere la 30%, cotă care a și fost aprobată. De altfel, proiectul cu privire la modificările regulamentului a trecut în Consiliul Local Timișoara, obținând 17 voturi „pentru”.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/