Primarul Fritz și viceprimarul Lațcău, chemați la declarații în fața polițiștilor în scandalul privind noua organigramă

ruben si fritz

Polițiștii timișoreni au în lucru un dosar penal deschis in rem, în urma unei plângeri penale făcută de un angajat al Primăriei Timișoara afectat de noua organigramă adoptată de administrația Fritz. Primarul Dominic Fritz a dat declarații în fața oamenilor legii în cursul zilei de luni, la sediul IPJ Timiș, apoi marți a fost chemat și viceprimarul Ruben Lațcău. Ambii au calitatea de martor în dosar.

În plângerea penală depusă la poliție, un fost șef din Primăria Timișoara acuză edilii locali de infracțiuni de serviciu pentru că nu ar fi respectat, spune el, decizia judecătorilor Tribunalului Timiș prin care s-a dispus suspendarea noii organigrame, document aprobat în vara acestui an.

Viceprimarul Ruben Lațcău consideră că „e o speță foarte stupidă, din punctul meu de vedere”.

leader board 728 x 90 px

„Am mai multe plângeri penale pe care mi le-a făcut domnul Chiș Culiță, cred că 3 deja, mi-a făcut și domnul Drăgilă (n.r, director SC Horticultura). Domnul Culiță Chiș mi-a făcut o plângere penală că i-am lezat dreptul la muncă, că nu mai primește sporuri pe proiectele pe fonduri europene de 500% la salariu, că îl discriminez din cauză că îi cer să își facă treaba și încă una pe organigramă că l-am discriminat că nu suntem de acord să rămână el director general pe viață. Iar domnul Drăgilă mi-a făcut o plângere pe care cred că o știe tot orașul. Procedura standard este ca la un moment dat să fii audiat ca martor. Am fost la poliție și am dat declarații pe respectiva plângere, ca martor, despre absurdul faptului că un funcționar public face plângeri penale unui superior ierarhic direct pentru că îl înlocuiește de pe proiectele cu fonduri europene. E de menționat că înlocuirea lui a fost făcută după ce acesta a fost o lună și jumătate în concediu medical. Deci pleacă în concediu medical cu lunile și are pretenția să rămână manager de proiect și să încaseze majorări salariale. Normal că lucrul acesta nu se poate.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

CITEȘTE ȘI: Viceprimarul Ruben Lațcău, reclamat la DNA pentru amenințare și șantaj. Plângerea a fost depusă după ce i-a cerut directorului Direcției tehnice din primărie să demisioneze

Într-o declarație transmisă de departamentul de Comunicare al Primăriei Timișoara, asumată de primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău, se precizează că „unele acuzații formulate sunt de-a dreptul halucinante și se referă la situații sau conversații care nu au avut loc”. Această plângere, spun cei doi, este o răzbunare a lui Culiță Chiș care ar fi făcut, din poziția ocupată în primărie, o serie de acțiuni cu efecte negative pentru oraș, precum blocajul de la Drumul Boilor.

„Pe scurt, când aperi interesele timișorenilor și nu ale funcționarului, ești acuzat de abuz. Suntem acuzați și că nu respectăm decizia instanței în privința noii organigrame, deși chiar faptul că domnul Chiș ocupă în continuare aceeași funcție și primește salariul de director este dovadă că această afirmație este complet falsă. Instanța nu a anulat noua organigramă, ci doar a suspendat aplicarea ei cu momentul pronunțării hotărârii judecătorești. Schimbările realizate până la pronunțarea acestei hotărâri sunt perfect valabile. Ne așteptăm ca acest tip de hărțuire și de abuzare a sistemului penal de către angajați care-și pierd funcțiile de conducere în urma reorganizării sau care au alte supărări să continue. Noi ne vom prezenta de fiecare dată când suntem solicitați să dăm explicații, în acest caz, în calitate de martori. Nu avem nici cea mai mică emoție că această plângere nu va duce nicăieri.”, se arată în declarația transmisă de pe CD Loga nr. 1.

Pasul următor va fi ca polițiștii să infirme sau confirme acuzațiile aduse în plângerea penală. Noua organigramă a Primăriei Timișoara, care prevedea comasarea unor direcții și mutarea unor angajați de pe o funcție pe alta, a fost atacată în instanță de sindicatul primăriei. Ulterior, judecătorii Tribunalului Timiș au suspendat documentul, până la pronunțarea pe fond asupra legalității actului.