Consiliul Local Caransebeş a devenit în ultimul an un câmp de dispute care merg până la atac la persoană, cum s-a întâmplat azi în cazul consilierului Gavrilă Ardelean. Care, vădit scos din sărite de către viceprimarul Marius Isac, i-a aruncat acestuia public o serie de acuzații cu privire la accidentul de circulație în care a fost implicat viceprimarul, în urma căruia au murit 3 persoane. În replică, Isac i-a spus lui Ardelean că acuzele vor face subiectul unui proces penal pentru insultă și calomnie.
La finalul ședinței, relaxat, primarul Felix Borcean a declarat în conferință de presă că nu cedează și că nu va obosi să readucă în prim-plan la ședințele de consiliu situația terenurilor propuse spre vânzare investitorilor care doresc să pună umărul la dezvoltarea municipiului Caransebeș.
„Grupului PSD îi place joaca aceasta politică, în detrimentul comunității, și a profitat de situația de egalitate în Consiliul Local de 9 consilieri PNL la 9 PSD, un liberal fiind absent, și s-a opus la tot ce înseamnă investiție”, a menționat Felix Borcean.
Acesta a făcut referire la discuțiile pe proiectul privind scoaterea la licitație a unui teren în zona industrială Caromet, momentele respective din sala de ședință fiind transmise live pe pagina de facebook a Express de Banat.
„Proiectul privind continuarea investiției de către TMD Friction nici de această dată nu a fost votat, dar încă îmi păstrez speranța că, la un moment dat, vor înțelege situația și până la urmă vor aproba vânzarea acestui teren”, a menționat Felix Borcean, care a mai specificat că terenul în cauză aflat în vecinătatea fabricii TMD este liber de sarcini.
Câtă răbdare va avea primarul Borcean rămâne de văzut, în condițiile în care consilierii social-democrați amenință cu dosare penale care se vor îndrepta împotriva celor care au vândut terenul cu pricina fără a fi scos la licitație firmei TERACON, care nu a realizat nici o investiție, deși clauzele în caietul de sarcini erau clare.
În fapt, grupul PSD, care continuă să pună întrebări incomode în consiliu, spune că terenul ar fi trebuit scos la licitație în urmă cu mulți ani și, dacă nu s-a realizat investiția promisă, ar fi trebui ca terenul să revină municipalității, iar Primăria să rămână cu banii de pe vânzarea terenului, care și fuseseră cheltuiți de la bugetul local. În schimb, la sfârșitul anului trecut a fost introdus în consiliu, și aprobat chiar și de PSD-ști, un proiect de hotărâre prin care terenul revine în patrimoniul Primăriei, municipalitatea obligându-se să restituie banii obținuți din vânzarea terenului, în sumă de peste 336.000 de lei. Lucru contestat de consilierii PSD abia acum, aceştia spunând că atunci au votat în necunoștință de cauză!
Ce vrea acum conducerea Primăriei este un troc, adică același teren să-l scoată la licitație din nou, iar banii obținuți din vânzarea lui să fie restituiți societății TERACON, conform hotărârii de consiliu contestată de sociali-democrați.
Se pune întrebarea cine şi ce are de pierdut din toată această ecuație?
Într-o listă făcută public de către primarul Felix Borcean, printr-un comunicat de presă ca răspuns la solicitarea grupului PSD cu privire la investitorii care cer pământ, dar nu investesc, edilul urbei declara cu privire la SC TERACON SRL: „a achitat terenul integral în anul 2008. În data de 29.11.2016 s-a aprobat în Consiliul Local revocarea, cu unanimitate de voturi, a contractului de vânzare-cumpărare pentru a fi relocat pentru extindere investiție către TMD Friction (societate cu 500 de salariați, adusă în Caransebeș de fosta conducere a Primăriei)”.
Opoziţia, prin consilierul local Florin Bogdea, a replicat: „Municipiul Caransebeș a ținut blocat un teren 9 ani de zile, dacă nu ar fi revocat contractul de vânzare-cumpărare, terenul ar fi intrat oricum, conform unui HCL, care prevede că, dacă în termen de 2 ani de la semnarea contractul nu se realizează investiția, terenul reintră în patrimoniul Caransebeșului și, în acest context, și banii încasați ar fi rămas la Primărie. După acel HCL de la sfârșitul anului trecut, Primăria trebuie să dea banii din bugetul și așa foarte sărac înapoi“.
Și toate pleacă de la o procedură simplă de vânzare a unui teren care nu a fost respectată în 2008. Felix Borcean este de acord cu grupul PSD că ar fi trebuit să fie licitație, dar spune că sunt două aspecte aici: analiza modului de atribuire prin vânzare a unui teren și o investiție nouă în Caransebeș pe același teren care este liber de sarcini și care ar aduce noi locuri de muncă în municipiu.
Pe de altă parte, grupul PSD spune că nu se va mai vinde nici un teren în Caransebeș până nu se soluționează spețele actuale. Și s-a dat exemplul unui alt teren aflat la ieșire din Caransebeș spre Reșița, pe care actualmente este amplasat un parc de sculptură monumentală.