Centrul Național de Informare turistică suplinește foarte bine activitatea Primăriei Caransebeș în domeniul promovării turistice, este de părere primarul municipiului, Felix Borcean. Centrul turistic este realizat prin proiect cu finanțare europeană de către Primărie, aminteşte edilul urbei.
Cu toate astea, pentru realizarea de proiecte care să ducă la dezvoltarea turismului în zona Caransebeșului există un compartiment de proiecte și programe în cadrul Primăriei, care are ca sarcină găsirea de oportunități de finanțare pentru diverse proiecte care ajută la atragerea de turiști în zonă și nu numai.
„Pista de biciclete este unul dintre proiectele mele de suflet și este în planul de dezvoltare urbanistică, dar mai avem tot felul de proiecte care, într-un fel sau altul, vin în sprijinul promovării turistice a zonei. Singurul mare impediment este că, până când Planul de Mobilitate nu va fi finalizat, noi nu putem să demarăm niciun proiect pe domeniul public al municipiului. Acest Plan de Mobilitate vine la pachet cu Planul Urbanistic General și este un proces de durată”, ne precizează primarul Felix Borcean.
Edilul orașului a mai adăugat că își dorește, ca proiect de viitor, ca o clădire emblematică a orașului, Sinagoga, să fie reabilitată printr-un proiect cu Comunitatea Evreilor din România. De asemenea, Vila Popov din zona de agrement Teiuș este în plan pentru o reabilitare totală, cu fonduri europene.
„Ca obiectiv turistic, Sinagoga este o bijuterie, iar Vila Popov este un proiect integrat pe fonduri europene. Viziunea mea este că orașul poate deveni o atracție turistică în condițiile în care se dezvoltă împrejurimile Caransebeșului, dar asta nu ține neapărat de noi. Noi momentan putem susține, prin infrastructura pe care o avem, cu logistica sau spațiile de cazare din oraș, cu acces și eventual să dezvoltăm niște curse pentru transportul turiștilor către destinații ca Muntele Mic sau Poiana Mărului, or dacă nu există dezvoltare în zonele respective nici Caransebeșul nu poate să se miște prea tare”, este de părere Felix Borcean.
Edilul concluzionează că municipiul Caransebeș poate fi o trambulină turistică, iar dacă se dezvoltă și Aeroportul cu curse de aerotaxi, ar fi o altă gură de oxigen. „Asta am discutat și cu cei de la Banca Mondială, când au vizitat municipiul: ce perspective are Caransebeșul. Şi cred că doar turistice ar putea avea, pentru că eu nu văd altceva, totuși, este un târgușor și nu are cine știe ce putere economică. Pentru că, dacă ne gândim geografic, turistic Caransebeșul este cel mai important punct de acces în județul Caraș-Severin. Din Caransebeș se poate ajunge și datorită apropierii de Timișoara, și faptul că e nod feroviar, și avem un aeroport care se poate dezvolta, suntem foarte aproape de autostradă, infrastructură este, astfel că este cel mai accesibil, este cea mai importantă poartă de intrare în județ”, spune Felix Borcean.