Primarul din Anina, bolnav de COVID-19, contrazice cu poze ceea ce a văzut o întreagă țară la Staționarul 3 al Spitalului din Reșița

Imaginile apărute în spațiul public chiar de Ziua Națională a României, cu oameni dezbrăcați și neputincioși pe holurile Spitalului Județean de Urgență Reșița, într-o mizerie greu de transpus în cuvinte, reprezintă mai degrabă o lovitură politică, spune primarul orașului Anina, cel care atrage atenția că fotografiile au fost realizate cu mult înainte de data de 1 decembrie.

Depistat cu noul coronavirus, Gheorghe Românu a fost internat, începând cu data de 24 noiembrie, în unitatea medicală din orașul reședință al județului Caraș-Severin pentru tratament. Politicianul se arată intrigat de scandalul care a luat naștere pe tema neputinței Staționarului 3 de a gestiona ca la carte problema COVID-19, edilul arătând cu degetul mai degrabă înspre un management defectuos decât spre personalul medical care tratează bolnavii, acesta fiind de părere că oamenii cu probleme psihice nu aveau ce să caute la etajul doi, acolo unde au fost surprinse imaginile groazei, ci la Caransebeș, spre exemplu, sau acolo unde li se putea oferi îngrijire medicală specializată, dincolo de tratamentul aplicat pentru SARS-CoV-2. În plus, acesta nu înțelege de ce respectivele imagini nu au apărut în spațiul public în momentul în care au fost efectuate.

CITEȘTE ȘI: IMAGINI ȘOCANTE pe rețelele de socializare, surprinse în Spitalul Județean de Urgență Reșița!

„Eram internat în spital în momentul în care acei meseriași au dat fotografiile și filmările publicității. Eu sunt în spital din 24 noiembrie. Vreau să vă spun că respectivele fotografii nu au fost realizate în data de 1 decembrie, ci mult mai devreme, când au fost aduși trei bolnavi de la căminul de bătrâni, dintre care doi cu demență, și i-au lăsat claie peste grămadă. Asistentele nu știau ce să facă mai întâi. După ce bolnavii au fost așezați în pat, aceștia au părăsit salonul, iar persoana care a filmat, probabil că a fost interesată să dea acele fotografii chiar de Ziua Națională. Personalul medical de aici a dat dovadă de un curaj cum rar se întâmplă vizavi de tratarea bolnavilor de COVID-19. Să stai echipat atâtea ore nu este ușor. Dacă tot au fost surprinse acele imagini, trebuiau să apară atunci când au fost realizate, nu pe data de 1 decembrie. Acest lucru mă duce cu gândul că a fost o lovitură politică. Pe mine m-a deranjat foarte mult faptul că personalul medical de aici a fost atacat în ultimul hal. Văd asistentele, îi văd pe medici echipați, ocupați să te consulte. Or numai să te îmbraci de câteva ori cu acel combinezon îți vine să mori. Nu am avut probleme vizavi de curățenie sau vizavi de tratament. Acești oameni au luptat și luptă în continuare pentru a-i salva pe pacienți”, a explicat șeful administrației publice locale din Anina.

Românu admite că există o lipsă de personal, însă consideră că ea este cauzată de numeroasele infectări cu noul coronavirus și în rândul medicilor, asistenților medicali:

„Lipsa personalului există pentru că, din opt cadre care se ocupă, spre exemplu, de etajul 3, unde sunt și eu, șase dintre acestea au avut COVID-19, ori numai pe acest etaj vorbim despre 36 de pacienți depistați cu virusul ucigaș. Totul pleacă de la management. Acei bătrâni nu aveau ce să caute la etajul 2 al unității medicale pentru că erau cu demență. Ei trebuiau trimiși la Caransebeș, nu aici. Au fost băgați buluc aici. Cei cu demență au nevoie să fie asistați. Sper ca prin noile măsuri luate lucrurile să se schimbe. Observ că au început să canalizeze bolnavii spre ceea ce trebuie. Astfel dacă ai probleme psihice și ești depistat cu COVID-19, să fii dus acolo unde există specializare în acest sens ș.a.m.d”.

Gheorghe Românu a mai adăugat faptul că toți pacienții sunt bine îngrijiți, indiferent de pătura socială din care provin: „Nu numai eu am fost îngrijit pentru că dețin funcția pe care o dețin. Toți suntem cu saloanele deschise, ne uităm, trecem unii pe lângă alții, ne ajutăm unii pe ceilalți. E normal. E absolut firesc să îl ajuți pe cel care este mai bătrân, să îi dai mâncare sau să îl însoțești la baie. Cât să reziste și medicii? Suntem câte trei, patru în salon, depinde de cât este salonul de mare. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost din cauza unui flux atât de mare de bolnavi încât a fost nevoie să fie luate și paturile de pe coridoare, asta pentru ca fiecare pacient să primească îngrijire. Nu poți să lași pe nimeni afară, dacă e bolnav. În acest spital, chiar dacă e vechi, ne-am tratat și ne tratăm în continuare”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/