Primarul comunei Lăpuşnicel, contract cu dedicaţie pentru propria firmă! Riscă cinci ani de puşcărie pentru fals intelectual!

La numai câteva ore după ce Agenţia Naţională pentru Integritate l-a declarant incompatibil pe fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Costinel Ristache, un alt ales din Caraş-Severin are probleme cu legea.

Inspectorii ANI vorbesc despre conflict de interese administrativ și penal și fals intelectual în ceea ce-l priveşte pe Ilie Canea, primar al comunei Lăpușnicel. „Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală, precum și săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. Ilie Canea a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în perioada exercitării funcției de primar, a semnat un contract de concesionare cu societatea în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat, începând cu data de 25 noiembrie 2011, realizând, astfel, un beneficiu indirect pentru sine. Prin semnarea contractului de concesionare, persoana evaluată a obținut un preț mai mic decât valorea orientativă pe piață la nivelul anului 2011, respectiv aproximativ 80 – 100 Euro/mp, prezumându-se, astfel, beneficiul pentru sine. Mai mult decât atât, prețul chiriei nu a fost modificat de la semnarea contractului până în prezent, neexistând acte adiționale încheiate la contract”, informează ANI.

Legea spune că primarii sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I. Dacă va fi găsit vinovat de instanţă, Canea riscă închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Mai grav este însă că, la data semnării contractului de concesionare, respectiv 10 septembrie 2011, societatea comercială în cadrul căreia edilul-şef deține calitatea de asociat nu era încă înființată. Firma a fost înregistrată la Registrul Comerțului două luni mai târziu, ceea ce atrage răspunderea penală a primarului. „Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, spune textul de lege care îl incriminează.

Agenția Națională de Integritate a sesizat deja Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Ilie Canea a infracțiunilor de conflict de interese şi fals intelectual. Canea, care deține funcția de primar al comunei Lăpușnicel din 2000, s-a arătat contrariat de concluziile la care au ajuns inspectorii ANI, cărora le-a dat explicaţii cu privire la cele investigate şi, în opinia sa, ar fi trebuit să înţeleagă faptul că la mijloc este doar un joc politic. „Nu am nicio firmă, nu am avut nicio firmă, nimic. Nu-mi amintesc nimic despre aşa ceva. M-a reclamat contracanditatul meu, am o mulţime de reclamaţii, cred că şi la Haga m-au reclamat. E un joc politic, vor să mă discrediteze. Din punctul meu de vedere nu e nicio problemă”, a declarat pentru expressdebanat.ro primarul din Lăpuşnicel.